Aanpassingen gedaan in ‘pijnlijk’ NPO-rapport: ‘Inzage gedaan’
‘Falend leiderschap’
In de conceptversie van het rapport hebben ze het over “falend leiderschap” en “weinig verantwoordelijkheid”. In de definitieve versie zijn deze termen vervangen door “tekortschietend leiderschap” en “onvoldoende verantwoordelijkheid”. Bovendien is de alinea over de reactie van de NOS-directie aangepast. In de conceptversie staat dat de directie de situatie bij NOS Sport “herkende”, terwijl dit in de definitieve versie is gewijzigd naar “in grote lijnen herkennen”. De vermelding dat de directie “verrast en geschrokken” was, is volledig geschrapt. Ook is de verklaring dat de directie “altijd open heeft gestaan voor de ervaringen van medewerkers” niet langer opgenomen in het rapport.
Een woordvoerder van de Commissie-Van Rijn, verantwoordelijk voor het uitgevoerde onderzoek, heeft verklaard dat de directies van alle genoemde organisaties (WNL, NOS, NTR, BNNVARA, NPO) en individuen (Matthijs van Nieuwkerk, Frans Klein) om hun reactie zijn gevraagd. In volgorde werden ze eerst uitgenodigd voor een gesprek, kregen ze daarna de mogelijkheid om het rapport in te zien, en moesten ze binnen vijf werkdagen ‘formeel’ reageren op de bevindingen van de commissie. De aanpassingen van de NOS zijn ‘per abuis’ niet doorgevoerd.
Aanpassingen gedaan in ‘pijnlijk’ NPO-rapport: ‘Inzage gedaan’
“Voor wat betreft de term falend leiderschap: deze is op initiatief van de commissie vervangen door tekortschietend leiderschap, aangezien dit cijfer bijna niet afwijkt van het gemiddelde”, aldus de woordvoerder. De NOS heeft aangegeven gebruik te hebben gemaakt van de inzage en heeft verzocht om aanpassingen. Het was vervolgens aan de commissie om te beslissen of deze wijzigingen daadwerkelijk werden doorgevoerd in het rapport. Het rapport Van Rijn werd op donderdag gepubliceerd. De commissie concludeerde dat grensoverschrijdend gedrag een groot en breed probleem is binnen de publieke omroep en dat er niet adequaat is gereageerd op de signalen hierover.