Johnny de Mol stipt felle kritiek richting Gordon met Down-kinderen aan
Johnny de Mol stipt felle kritiek richting Gordon met Down-kinderen aan. Waar hij zelf ooit eerst het programma met Down-kinderen presenteerde, doet onze grote vriend Gordon dat nu. Maar er is veel kritiek, omdat men het idee krijgt dat het syndroom alleen nog maar ingezet wordt voor het vermaak en Gordon hier niet geschikt voor is.
Down The Road
De kritiek op het programma Down The Road kwam ter sprake in HLF8 nadat Arjen Lubach er eerder al een item aan had gewijd in zijn programma De Avondshow. Daar grapte hij nog: “Het format is altijd: er móet een woordgrap in met ‘Down’ en de voornaam van de presentator eindigt bij voorkeur op ‘ohnny’.” Daar heeft die slappe l*l van een Arjen dan wel weer een punt.
Johnny de Mol stipt felle kritiek richting Gordon met Down-kinderen aan
Johnny de Mol vond het daarom nodig om het over die kritiek te hebben bij HLF8. Al zegt hij er zelf niets inhoudelijks over, begint hij het onderwerp: “Downtertainment: dat zijn programma’s waarin mensen met het syndroom van Down aan deelnemen. Vaak lief en schattig – het gaat mij ook aan het hart – maar er is ook kritiek.” Anders dan het item bij Arjen Lubach hebben we er trouwens nog weinig van gehoord, maar dat ter zijde.
‘Ik begrijp de kritiek best goed’
Tina Nijkamp (kijkcijferkenner en oud-zenderbaas van SBS6) zat ook aan tafel bij HLF8 om haar mening over de kritiek op het programma met down-kinderen te uiten. Ze vertelt: “Ik begrijp de kritiek eigenlijk best wel goed. Jij hebt eigenlijk aan de wieg gestaan van het programma Down the Johnny, waar ik ook nog bij betrokken ben geweest. Daar ging het heel erg om de mensen zelf. Daarna werd het meer geformatteerd, zoals het in tv-termen heet.”
‘Het is genoeg’
Ze legt verder uit dat de kijkers het zat beginnen te worden: “Dit programma Down the Road werd vorig jaar eigenlijk al niet zo goed ontvangen; er keken ook niet zoveel mensen naar. Nu met het tweede seizoen denken mensen: het is genoeg. Ik snap wel waar het vandaan komt.” Vooral omdat Gordon het programma presenteert zullen mensen er wel klaar mee zijn. Maar dat zijn slechts onze vermoedens.
De poppenkast in België
Goedele Liekens, de seksuologe, zit ook aan tafel om over dit onderwerp te praten. Puur en alleen, omdat ze Belgisch is waarschijnlijk. Johnny vraagt haar of de kritiek op de Belgische versie ook aanwezig was. Daarop reageert ze: “Ja, in België was er een comedian met zelf een beperking: William Boeva. Hij had zoiets van: ja, het is allemaal leuk en wel, je trekt een paar ‘leuke’ Down-kinderen uit de kast en dan zet je ze er weer in.” Een poppenkast, dus.
Johnny deed het beter
Daar lijkt Tina het mee eens te zijn en reageert (gericht aan Johnny): “Het heeft zich ook geëvolueerd. Toen jij begon met het programma ging het heel erg over gesprekken met mensen en nu gaan ze met elkaar op vakantie en gaat het heel erg om de lach.” En dat is natuurlijk niet helemaal waar. Je kan l*llen wat je wil, maar het programma is natuurlijk altijd bedoeld geweest om lekker te kunnen lachen om kinderen met een beperking. Om nu dan in zijn eigen programma te zeggen ‘Johnny deed het beter’… Bah…
Ook toen Johnny de Mol het presenteerde was het bedoeld om de mensen te amuseren. Waarom wordt Gordon vervolgens voor deze rol gekozen? Die man staat op televisie alleen maar bekend als de man met de vreselijke lach die anderen belachelijk maakt (om er zelf beter uit te komen). Je weet dus dat dit ook het geval gaat zijn met de Down-kinderen. Ugh… Weer zo’n vermoeiende poppenkast die plotseling ‘ontdekt wordt’.
‘Iedereen zou een beetje Down moeten hebben’
Er is zelfs een kinderarts aanwezig die vindt: “Het is geen programma over Down. Het is een programma over Gordon met Down-kinderen. En als Gordon dan zegt: ‘Iedereen zou een beetje Down moeten hebben’, dan kan ik me voorstellen dat ouders denken: hij zou eens een weekje met ons moeten meelopen.” Waar Johnny dan weer verdedigend op reageert met: “Ja, dat kan ik me ook voorstellen, maar ik denk toch wel dat we weten wat hij daarmee bedoelt. Toch?”
Vreselijk programma
Het was, is en blijft een programma waarin kinderen met Down worden ingezet voor het amusement van de kijker. Prima, want volgens mij vinden die kinderen dat zelf ook gewoon hartstikke leuk. Maar je weet welk vreselijk programma er al jaren gemaakt wordt en daar is niks in veranderd. Tuurlijk maakt Gordon het wel honderd keer meer verschrikkelijk. Die man zou überhaupt van de televisie moeten verdwijnen. Wij bereiden ons in de tussentijd alvast voor op de kritiek die nog richting ons gaat komen. Daarover zouden we alvast willen zeggen: Dennis Schouten vindt het zelf hartstikke leuk om te doen en het houdt hem bezig.