LIVE: rechtszaak Tim Hofman vs verdachte moordpoging
Laatste geüpdatet: 18 september, 16:20 uur
Tim Hofman moordpoging
Op 6 september stapte Chris T. het gebouw van BNNVARA binnen met een geladen wapen en een mes. Hij vroeg naar Tim Hofman en zei dat hij een knuffeltje van zijn zoon bij zich had en daar zijn handtekening op wilde hebben. Niet veel later kwam hij terug met de boodschap: “Ik kom Tim Hofman doodschieten. Ik ben al een keer langs geweest, maar bent toen weer weggegaan.”
Chris T. wordt er ook van verdacht een andere moord te hebben voorbereid op een hulpverlener uit Brabant. Hij liep daar ook met een geladen vuurwapen de werkplek van het slachtoffer binnen.
Vervolging voor vijf feiten
Vandaag is Tim zelf niet aanwezig in de rechtbank, zijn advocaat doet voor hem het woord. Chris T. komt binnen met een glimlach op zijn gezicht en neemt plaats naast zijn advocate. Sinds zijn aanhouding zit hij in een penitentiair psychiatrisch centrum en hebben deskundigen onderzoek gedaan naar zijn geestvermogen.
De OvJ vervolgt hem voor vijf feiten: poging tot moord met terroristisch oogmerk op Tim Hofman, omdat hij de bevolking die ‘woke en te links’ zou zijn, wilde laten schrikken. Ook wordt hij vervolgd voor een tweede poging tot moord in Oss, voor bedreiging en wapenbezit.
Chris T. aarzelde
“Ik schrik er zelf van, hoe het is gebeurd”, zegt Chris T. in de rechtbank. “Voor mijn gevoel ben ik daar in verwarde toestand naartoe gegaan en eenmaal binnen aarzelde ik al.” Hij kon naar eigen zeggen niet goed uit zijn woorden komen en wilde zichzelf in laten rekenen. In de ochtend kreeg hij ruzie met zijn ex, toen is hij geknapt en niet meer naar zijn werk gegaan. Hij zocht afleiding bij een vriend, maar dat hielp niet, hij besloot dan ook naar Hilversum te gaan. “Controle opzoeken, de confrontatie aangaan”, zegt hij zelf. Ook zegt hij dat het bezit van een vuurwapen hem een geval van macht gaf.
Hij speelde met de gedachte om Tim te gaan vermoorden. Tegen de politie vertelde hij eerder dat hij het zeker zou hebben gedaan, mocht Tim aanwezig zijn geweest, dit noemt hij nu zelf ‘grootspraak’. Hij weet zich de dag van 6 september nog helder te herinneren. De grootspraak kwam voort uit macht en controle. Hij dacht toen hij eenmaal binnen was, dat hij het toch niet zou kunnen en gewoon genoegen had genomen met een handtekening. Volgens hem is het meenemen van een vuurwapen één ding, maar hem ook daadwerkelijk gebruiken een hele andere zaak.
De receptioniste heeft daarentegen verklaard dat Chris T. helemaal niet aarzelend was. “Hij was vastberaden en kwam in een rechte lijn op de receptie af lopen. Ik had een raar gevoel bij deze man. Ik schoof mijn telefoon opzij zodat hij er niet bij kon komen.” Volgens Chris was de aarzeling slechts inwendig. Hij voelde zich opgelucht toen hij naar buiten ging met het mailadres van de redactie van BOOS. Hij ging daarna naar een bar in de buurt.
‘Ik kom Tim Hofman doodschieten’
In deze bar schreef hij een briefje. ‘Luister meisje, ik ben Al Qaida. Breng me naar Tim Hofman, anders schiet ik jou voor je donder. Het is jij of hij’, stond er op geschreven. Hij heeft uren door de stad gefietst met de gedachte van de receptioniste in zijn hoofd, hij wilde het haar niet aan doen. Toch ging hij weer naar het gebouw van BNNVARA en kreeg het gevoel dat er geen weg meer terug was. De receptioniste zat er niet meer, wel iemand van de beveiliging. “Ik kom Tim Hofman doodschieten. Bel maar, ik sta buiten te wachten”, zei Chris T.
De beveiliging wilde hem binnen laten wachten, maar dat vond hij ongemakkelijk, dus is hij buiten gaan staan. Hij wachtte daar tot de politie arriveerde en zei: “Bel de Koninklijke Marechaussee.” Hij dacht iets groots en speciaals te willen, uit een soort grootheidswaan, geeft hij eerlijk toe. Met deze hele actie wilde hij een gevoel van controle bereiken en dat hij opstond tegen een persoon als Tim Hofman die ‘woke dingen verspreiden’ en ‘daarmee zijn leven schaden’.
Hij had het idee dat zijn scheiding en dat hij zijn kinderen alleen onder begeleiding mocht zien, daarmee te maken hadden. Daar denkt hij nu anders over, maar hij realiseert zich dat dat te laat is. In de woning van Chris T. die onderzocht werd, werd een molotov-cocktail en een Tawheedvlag gevonden.
Zijn ex-vrouw zou hem hebben geprovoceerd en daar had hij eind 2022 een stuk over geschreven. “Mijn ex bedreigde me en dat spiegelde ik naar Tim hofman. Als die woke uitspraken van Hofman komen mijn strot uit, mijn ex heeft die overgenomen.” Hij vertelde eerder dat hij de receptioniste niets aan wilde doen. “Maar eerlijk gezegd zou ik wel Tim Hofman hebben doodgeschoten als hij er was geweest.”
In Tim komt volgens Chris T. alles samen wat hij veracht en hij voelt zich onderdrukt door hem, dat verklaarde hij eerder aan de politie. Daar kan hij zich nu niks meer van herinneren. “Ik weet nog dat ik heb gezegd dat ik blij was dat het niet lukte, vanwege de maatschappelijk impact”, zegt Chris T. Inmiddels lijkt hij weer bij zinnen te zijn, dit besef kreeg hij in het Pieter Baan Centrum. “Nu wil ik spijt betuigen. Ik zie dat Hofman niets te maken heeft met mijn gevoel.”
Voorbereiding moord hulpverlener
Chris T. wordt er van verdacht nog een moord te hebben voorbereid. Dit keer op een medewerker van een hulpverleningsinstelling in Oss. Hij hield deze persoon verantwoordelijk voor het feit dat hij zijn kinderen alleen onder begeleiding mag zien. “Ik voelde een hartgrondige haat.” Hij speelde met de gedachte om het gebouw waar de man werkte in brand te steken. Hij klonk destijds stelliger, maar dat is volgens hem weer grootspraak geweest. Hij wilde in deze situatie weer controle. “Dan kon ik toch iets bepalen. Hem bang maken.”
Documenten Chris T.
Er worden documenten voorgelezen die Chris T. zelf heeft geschreven, waaruit het terroristisch oogmerk blijkt. Hij wilde met deze documenten zijn ex kwetsen. Volgens hem moesten andere mensen kritischer kijken naar woke-ideeën. Volgens Chris T. had dit geen speciale betekenis. Als hij er nu op terugkijkt, heeft hij zaken verward, hij noemt het document nu ‘onsamenhangend’. Uit het document valt te halen dat hij op zoek was naar een confrontatie, zelf ziet hij het als een ‘fantasieverhaaltje in de sfeer van Lord of the Rings’. Hij schrikt zelf ook van het lezen van zijn document. Hij maakte ‘lugubere grapjes’ die hem een gevoel van macht gaven, maar deze hadden volgens hem wel een serieuze ondertoon. “Ik kijk er nu heel anders naar”, zegt hij. Hij weet nu dat hij dat type niet is.
“Ik zie een boze jongen voor me als ik het zo hoor”, zegt Chris T. Hij kwam naar eigen zeggen in het Pieter Baan Centrum pas weer tot zichzelf. Hij voelde wel daadwerkelijk haat richting de hulpverlener die hij wilde doden. “Nu denk ik, die man deed zijn werk.” Voor Tim Hofman zegt hij niet veel te voelen.
Wel had hij een afkeer tegen alles wat hij als ‘links’ zag. Hij hoopte dat het politieke klimaat zich naar rechts zou verschuiven. Hij had het in zijn document over de SS en samenwerking met de Mossad. “Daar kijk ik nu heel anders naar”, zegt hij. Chris T. ondersteunde geruime tijd een organisatie die streeft naar een kalifaat en het behoud van de moslimidentiteit, deze heeft in Nederland echter weinig bereik. Hij zegt niks te hebben met de democratie. Het was niet zijn bedoeling om bij te dragen aan de stichting van een kalifaat in Nederland. Dat zou volgens hem in het Midden-Oosten moeten gebeuren.
De hulpverlener die hij wilde doden voelde zich heel erg onveilig en was geschrokken van de bedreiging. Hij checkte zijn omgeving als hij in het donker naar zijn auto liep en dacht aan zijn vriendin en kinderen. Chris T. zegt nogmaals dat hij hier ook heel erg van schrikt.
Tim Hofman voelt zich onveilig
Tim Hofman voelt zich ook niet meer veilig na de bedreiging. “Ik wil me niet klein laten krijgen, maar ik maak me wel zorgen. Ik voel me aangetast in mijn integriteit als mens en als journalist.” Tim vraagt zich ook nog geregeld af of hij zal worden doodgestoken of neergeschoten. “Dat gaat verder dan beledigen of intimideren. Het beheerst mijn dag. Het is een hele nare ervaring. Ik slaap er nog steeds slecht van.”
Als Chris T. de gevolgen hoort voor Tim, dan heeft hij daar veel spijt van. “Hoe denkt u nu over linkse mensen”, vraagt de rechter. “Ja, die denken er anders over. Boeien.” Chris zegt zelf dat hij een heel ander mens is. “Maar het risico was toen wel wat groter voor Tim Hofman dan voor de hulpverlener. Maar wat ik al zei, het was ook grootspraak. Het waren maar woorden.”
Chris T. is naar eigen zeggen tot inzichten gekomen in het PBC, daar zeggen ze juist dat hij niet het achterste van zijn tong liet zien. Hij zegt dat hij ten tijde van zijn overspannenheid naar de rechts-extremistische hoek afdwaalde, maar hij geloof inmiddels anders beleeft.
Na zijn eerste bezoek aan BNNVARA, laadde hij zijn vuurwapen door in het toilet. De OvJ ziet dit als teken dat hij van plan was het daadwerkelijk te gaan gebruiken. Chris T. zegt dat het slechts een gevoel van macht was.
Verklaring Tim Hofman
Maarten Pijnenburg, de advocaat van Tim, leest de verklaring van Tim voor. Volgens Tim was de impact op hemzelf en zijn omgeving heel erg groot. Er moet volgens hem dan ook gekeken worden naar degenen die vatbare personen als Chris T. beïnvloeden. Hij noemt dan ook social media waarop ‘hyper-masculiene influencers, fundamentalistische predikers en extreem-rechtse politici’ actief zijn. Tim wil dan ook geen hoge straf voor Chris T., maar een goede behandeling. Hij adviseert Chris T. dan ook om liever warme gedachten te koesteren, dan hatelijke. “Dat laat ik weten vanaf de redactie van BOOS, waar ik vandaag liever ben, dan in de rechtbank”, aldus Tim.
Volgens hem is de bedreiging richting hem dan ook maatschappelijk gezien relevant. “Het idee om een mediamaker te vermoorden om wat hij zegt of maakt, druist in tegen democratische fundamenten als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.” Volgens Tim geldt hetzelfde voor ‘zijn schoolbrand-fantasie en zijn gedachte aan het vermoorden van een hulpverlener’. Chris T. fantaseerde namelijk over het in brand steken van de school van zijn vader, die daar volgens hem verpest zou zijn.
“Het gaat vandaag in de rechtbank om verantwoordelijkheid, en wie die moet nemen”, aldus Tim. Hij vindt dat dat in de eerste plaats Chris T. is. Daarnaast ook de mensen op social media die hierboven zijn genoemd. Er worden namelijk verschillende ideeën uitgestort tegenover mensen, zoals Chris T., die daar heel gevoelig voor zijn, aldus Tim.
Onderzoek Pieter Baan Centrum
Inmiddels zit Chris T. al meer dan een jaar in voorlopige hechtenis en hij is uitgebreid onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Zo is er gekeken naar zijn jeugd, zijn tienerjaren en zijn huwelijk dat uitliep tot een scheiding omdat zijn eigen steeds liberaler werd. Chris T. zou leiden aan een persoonlijkheidsstoornis met dwangmatige en narcistische trekken. In stabiele periodes zou het voor geen problemen hoeven te zorgen, maar als de druk hoger is, dan raakt hij in de war.
Er zijn fases waarbij Chris T. de fantasie en de werkelijkheid niet meer van elkaar van onderscheiden. Het is niet zo ernstig dat de deskundigen de diagnose van een psychiatrische stoornis trekken. Door alle gebeurtenissen kwam er bij Chris T. een boosheid naar boven waar hij geen grip meer op had. Deze woede richtte hij op zijn ex en de hulpverlener, maar ook op Tim, die hij zag als alles wat er misging in de maatschappij.
TBS met voorwaarden
Het PBC noemt hem dan ook ‘verminderd toerekeningsvatbaar’. Het gevaar voor herhaling noemen ze laag, zolang zijn leven maar stabiel is. Langdurige tegenslagen en instabiliteit kunnen weer leiden tot psychoses en mogelijk ook geweld. Ze vinden dan ook dat er behandeling nodig is, om hem te leren om beter om te gaan met spanning en conflicten. De deskundigen adviseren dan ook tbs met voorwaarden. Chris T. heeft ook aangegeven mee te willen werken aan de behandeling. Deze kan eerst klinisch plaatshebben, daarna ambulant. Het is dan ook ene lichtere vorm dan de tbs met dwangverpleging. De Reclassering is ‘voorzichtig positief’ over tbs met voorwaarden, omdat Chris T. ook heeft aangegeven om mee te werken.
Volgens de OvJ noemde Chris T. zijn manifest ‘zijn kunstwerk en zijn visie’. De OvJ maakt de vergelijkingen met andere aanslagen die mannen pleegden vanuit een bepaalde overtuiging, maar zegt ook dat dat hier niet aan de orde was.