Peter Gillis moet chef alsnog overuren betalen: ‘210 duizend euro’
Peter Gillis chef vakantiepark
De oud-chef heeft er zijn mes in gezet: na jarenlang overuren draaien als een ware culinaire superheld, kwam hij tot de ontdekking dat hij al die tijd een schijntje betaald kreeg voor een 38-urige werkweek. En dat terwijl hij naar eigen zeggen wekelijks tientallen overuren maakte. Daar stopt het echter niet – meneer vindt ook dat hij recht heeft op een hoger salaris, want volgens hem heeft het vakantiepark hem altijd te laag ingeschaald. Het prijskaartje dat hij hieraan hangt? Een schamele 210.000 euro.
Het verhaal heeft natuurlijk twee kanten. Volgens de werkgever, Peter Gilllis, was het buiten het hoogseizoen absoluut niet nodig dat de chef overuren maakte. Sterker nog, er zou zelfs geen opdracht zijn gegeven om meer uren te draaien. Wat de chef eigenlijk had moeten doen, volgens de baas, is rustig aan drie dagen per week, een uurtje of drie werken.
Peter Gillis moet chef alsnog overuren betalen: ‘210 duizend euro’
Niet dus, want vakantieparkeigenaar Peter Gillis heeft toch een flinke domper te verwerken. Een rechter in Den Bosch heeft namelijk bepaald dat hij de voormalige chef uit Deurne ruim 1600 overuren moet uitbetalen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de rechtbank ook vastgesteld dat de man ten onrechte een salarisschaal te laag zat, wat betekent dat hij recht heeft op nog meer achterstallig loon.
Gillis mag nu op basis van de cao een rekenmachine pakken en uitvogelen hoeveel compensatie hij precies aan de oud-chef moet betalen. De chef werkte sinds 2015 als hoofd van de horeca bij het vakantiepark, tot hij in juli 2022 ziek thuis kwam te zitten en arbeidsongeschikt werd. Volgens hem was de werkdruk zo hoog dat hij een burn-out opliep, en hij is daar nog steeds niet van hersteld.
Het vakantiepark heeft vier weken de tijd om de looncompensatie te berekenen. De rechter was echter niet helemaal overtuigd van het verhaal dat de burn-outklachten direct het gevolg zijn van het werk bij het park. Maar hé, details, details. Wat echt telt, is dat Peter Gillis de portemonnee mag trekken en de chef eindelijk de erkenning krijgt die hij verdient: een goed gevuld loonzakje en een beetje respect. En wie weet, misschien zelfs een bedankkaartje voor al die ‘onnodige’ overuren.