Drie aangiftes tegen Tim den Besten voor identiteitsmisbruik op Grindr
Grensoverschrijdend gedrag van Tim den Besten
‘Er schijnt een grootschalig onderzoek van media en politie te lopen naar grensoverschrijdend gedrag van Tim den Besten‘, schreef Yvonne Coldeweijer op Instagram. ‘Naast de vermoedelijke drugsverslaving spelen er volgens spionnen nog veel ernstigere dingen.’
De VPRO besloot na deze verhalen van Yvonne met een statement over de presentator te komen. Zij meldden dat Tim ernstig ziek is en daarom online niet te vinden was. Zij doen verder geen uitspraken over het vermeende grensoverschrijdend gedrag, maar hebben wel meegewerkt aan het grootschalige onderzoek van Het Parool.
Zeldzame vorm van kanker
Waar er eerst gedacht werd dat Tim voornamelijk geestelijk ziek zou zijn, blijkt hem ook lichamelijk van alles te mankeren. Zijn advocaat liet weten – als afleiding, een dag na al het nieuws – dat hij een hele zeldzame vorm van kanker heeft. “De precieze diagnose is recent vastgesteld en momenteel worden de uitslagen van de laatste onderzoeken afgewacht, voordat met behandelingen kan worden begonnen”, vertelde zijn advocaat. “Naast de lichamelijke gevolgen had en heeft Tims ziekte grote impact op zijn geestelijke gezondheid.”
Drie aangiftes tegen Tim den Besten voor identiteitsmisbruik op Grindr
In augustus deden drie mannen aangifte tegen Tim. Hij zou anderhalf jaar lang namen en privéfoto’s van de mannen gebruikt hebben om op Grindr met anderen te chatten. Dit waren natuurlijk niet zomaar gesprekken, maar gesprekken waarvan jij niet wilt dat iemand ze zonder jouw weten onder jouw naam voert. De mannen zouden zogenaamd bij orgies aanwezig zijn en deze ook zelf organiseren. Ook werd er gevraagd om foto’s zonder kleding.
De gesprekken die werden gevoerd konden hele nachten doorgaan. In anderhalf jaar tijd, werden de namen van de slachtoffers met op en af gebruikt. Dan weer weken wel en vervolgens weer maanden niet. De mannen werden ook regelmatig door vrienden of kennissen aangesproken, omdat zij dachten met hen te chatten op de app. “Zij denken nu dat ik elk weekend orgies organiseer”, vertelt hij. “En wie weet hoeveel mannen mij nog meer hebben gezien op Grindr? Ik begon me af te vragen: is er iemand in mijn omgeving die mij moedwillig kapot wil maken, of zwart wil maken? Je vertrouwt niemand meer.”
De slachtoffers hebben ook daadwerkelijk psychische problemen overgehouden aan de acties van Tim. Twee van de drie heren zitten dan ook in therapie. Uiteindelijk kwamen ze er in augustus achter dat het hoogstwaarschijnlijk om Tim den Besten zou gaan. Ze hadden hem allemaal eens ontmoet en hij volgde hen ook op sociale media. Zo had hij toegang tot hun afgeschermde foto’s.
Het Parool is al even bezig met een onderzoek en heeft de slachtoffers de afgelopen maanden regelmatig gesproken. Zij hebben dan ook al het bewijs in handen. Ook de gesprekken die Tim met de slachtoffers voerde en de foto’s die zij specifiek naar hem hebben gestuurd, die vervolgens op de accounts werden gebruikt. Ze hebben Tim regelmatig benaderd om er mee te stoppen, waarnaar het een maand rustig bleef. Maar half september werden de accounts weer actief.
“We doen onderzoek naar de aangiftes en van welke mogelijke strafbare feit(en) er sprake is.”
De politie erkent dat er inderdaad drie aangiftes zijn gedaan. “We doen onderzoek naar de aangiftes en van welke mogelijke strafbare feit(en) er sprake is”, vertelt de woordvoerder. “Daar zijn we samen met het Openbaar Ministerie nog niet over uit.” Er hangt Tim heel wat boven hoofd – en dat is maar beter ook als wij het zo horen. Je kunt denken aan stalking, identiteitsfraude, smaad en laster.
Zelf reageert Tim – natuurlijk – niet op de verzoeken van Het Parool, of enige andere berichtgeving. Zijn advocaat weet wel te melden, dat de politie nog geen contact heeft opgenomen met de presentator. Maar dat zal niet heel lang meer duren. De VPRO is niet op de hoogte van de aangiftes die zijn gedaan. ‘Dit speelt zich af binnen de privésfeer van Tim den Besten’, laat de woordvoerder weten. ‘De VPRO kent de inhoud van deze aangiftes niet en kan hier dan ook niet inhoudelijk op reageren.’