Volg hier: de derde dag van de rechtszaak rondom Ali B
Laatste update: 14 juni 2024, 19:01 uur
Zedenzaak Ali B dag 3
Wij hebben de eerste dag van de rechtszaak en de tweede dag van de rechtszaak voor jullie bijgehouden en we doen dit vandaag opnieuw. Mocht alles vandaag volgens plan lopen, dan zullen de officieren van justitie starten met hun requisitoir en die zal eindigen met een strafeis. Het requisitoir zal naar schatting 1,5 à 2 uur duren. Ali B weet aan het einde van de ochtend, welke straf hem boven het hoofd hangt.
Pleidooi inkorten
Gisteren heeft de voorzitter laten weten, dat het pleidooi maar drie uur mag duren. Advocaat Bart Swier heeft waarschijnlijk zijn best gedaan om het gisteravond in te korten.
MeToo-beweging
Het is heel hard gegaan met de MeToo-beweging, weet de officier van justitie te melden. Er zijn veel beschuldigingen geweest van grensoverschrijdend gedrag, zowel in binnen- als buitenland. Veel vrouwen durfden lang niet aan de bel te trekken, ook slachtoffer Naomi niet.
Zeven zaken onderzocht
Er zijn meerdere meldingen over Ali B binnengekomen. Er zijn zeven zaken onderzocht en drie daarvan kwamen op de tenlastelegging terecht. De andere zaken waren of niet te bewijzen, of niet strafbaar. Voor opsporingsbegrippen is het onderzoek snel verlopen, maar hij snapt dat dit voor de verdachte en de slachtoffers anders kan voelen.
Ali B was voor velen een idool en was een zeer gerespecteerd artiest. De beschuldigingen sloegen dan ook in als een bom. De zaak laat wel zien dat, ondanks de bekendheid van de verdachte, grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd. In een zedenzaak is het bewijs van één getuigenverklaring in principe genoeg, dan moet deze wel ondersteund worden door bewijsmiddelen uit een andere bron.
Slachtoffer Naomi
Eerst gaat de OvJ in op de zaak van slachtoffer Naomi. Zij zou in augustus 2018 zijn verkracht en aangerand door Ali B in Heiloo toen ze werd uitgenodigd door een andere rapper met wie ze een relatie had. Die rapper zou hebben gezegd dat hij wilde dat ze wel het bed met ‘zijn matties’ zou delen. Dit heeft zij geïnterpreteerd als een grapje.
In het huis stak Ali plotseling zijn hand in haar legging. “Ze schrok”, zegt de OvJ. “Hij was 16 jaar ouder, hij kon haar vader zijn. Ze vond hem creepy.” Het gebeurde desondanks gewoon nog een keer. Beide keren heeft ze zijn hand uit haar broek getrokken.
Ronnie Flex was ook aanwezig op het feest, daar had ze al eerder het bed mee gedeeld. De twee gingen naar boven en blies nog even spreekwoordelijk op zijn fluit. Toen kwam Ali binnen en stak zijn vingers bij haar naar binnen. Zij droeg alleen een shirt van de club Feyenoord, geen onderbroek. De OvJ vertelt welke dingen er op dat feest tegen haar werden gezegd. De OvJ geeft aan dat Naomi de baas was over haar eigen lichaam en ze wel besloot het bed te delen met Ronnie Flex en haar vriend Sam, maar niet met Ali B. “En dat is haar goed recht”, aldus de OvJ.
Ze wilde het bed niet delen met Ali B, maar had het idee dat ze hier niet onderuit zou komen. Ze was alleen, haar vriend Sam was vertrokken. Naomi besloot spreekwoordelijk op de fluit van Ali B te blazen, om er maar van af te zijn.
De getuige
Gisteren dook er ineens een getuige op en ze werd ook gehoord. Dit was volgens de OvJ de vrouw die Naomi huilend aantrof bij de bushalte in Heiloo. Daar vertelde Naomi dat ze was aangerand en verkracht door Ali B. De vrouw heeft haar een lift gegeven naar het station en adviseerde haar om iets met deze vreselijke ervaring te doen. De verklaring van de getuige en Naomi komen niet precies overeen, maar er zijn geen wezenlijke overeenkomsten. De OvJ hecht meer waarde aan de overeenkomsten in dit verhaal, dan de verschillen. Het is belangrijk ondersteunend bewijs, dat Naomi de vrouw direct vertelde wat er is gebeurd.
De OvJ beschouwt de getuige als betrouwbaar. De woonplaats komt overeen, de leeftijd komt ook overeen. De details over de elektrische fiets en de locatie waar het feest was, was niet eerder bekend. Volgens de OvJ is het heel onwaarschijnlijk dat de getuige een heel ander meisje een lift gaf. Het zou wel héél toevallig zijn dat er nóg een meisje was die een lift kreeg op de fiets en hetzelfde was overkomen. De tijdstippen van Naomi en de getuige komen overeen, Naomi heeft dit kunnen bewijzen met een pintransactie op het station van Heiloo. De volgende dag vertelde de getuige het verhaal ook aan een collega.
In 2019 probeerde Naomi zichzelf van het leven te beroven. Ze vertelde de mensen van de politie die naar haar huis kwamen ook over de aanranding en de verkrachting door Ali B, ruim voor de uitzending van BOOS dus. Ze deed geen aangifte, omdat rapper Sam dat niet wilde en ze was nog erg verliefd op hem. Haar gedachten veranderden toen de ‘toxische relatie’ tot een einde kwam. In de uitzending van BOOS deed Naomi gedetailleerd haar verhaal, ook over haar bedpartners. Dit deed ze, ondanks de mogelijke imagoschade. Ali B mocht hier niet mee wegkomen.
Het heeft zoveel impact gehad op de destijds 20-jarige Naomi, dat ze medicatie is gaan gebruiken en zich meerdere keren van het leven probeerde te beroven. De aangifte kostte haar veel moeite. “Ze heeft er veel stress door ervaren, mede door de storm die in de media ontstond”, zegt de OvJ. “Maar ze accepteert de consequenties omdat ze vindt dat Ali B moet worden gestraft voor zijn gedrag. Het gaat haar niet om het geld.”
Naomi en een ander meisje uit de uitzending van BOOS zouden volgens de OvJ hun verklaring niet op elkaar hebben afgestemd. Ali B ontkent alle aantijgingen, had zogenaamd geen idee wij Naomi was en kon zich haar niet herinneren. Het schrijverskamp in Heiloo was sowieso een vage herinnering voor hem.
Verklaringen Ali B
Ali B werd boos omdat Naomi tegen hem zou hebben gezegd dat hij moest ‘opdonderen’, terwijl zij met Ronnie Flex bezig was in zijn slaapkamer. Volgens de OvJ heeft Naomi haar verhaal aan meerdere mensen verteld.
Ronnie Flex kan zich meer dan Ali B herinneren over die nacht. Ronnie heeft het bed gedeeld met het meisje in zijn eigen slaapkamer. Hij vond het ‘awkward’ dat Ali B binnenkwam en dit veranderde ‘de vibe tussen hem en Naomi’. Ronnie heeft echter niet gezien dat Ali zijn vingers bij Naomi naar binnen stak. Hij kon niet zien wat er gebeurde, maar hij zei dat er wel ‘een akkefietje’ was tussen Naomi en Ali. Ondanks de goede vriendschap met Ali B, legt Ronnie toch een belastende verklaring af.
Ook rapper Sam, die op dat moment volgens de OvJ een toxische relatie had met Naomi, deelde die avond het bed met haar. Hij vertelde ook dat Ali zomaar binnen kwam lopen. De OvJ vertelt ook dat Ali heeft geprobeerd om de BOOS-uitzending te stoppen en mensen de mond te snoeren. De echtgenote van Ali B was helemaal klaar met zijn leugens en het overspel.
Ali B in gesprek met zijn vrouw Breghje Kommers
Het is opvallend gedrag dat hij toont richting vrouwen. “Hij waant zich enigszins veilig vanwege het beroep van de vrouwen. Dat Naomi later werkzaam was als paaldanseres en webcamgirl, vond hij kennelijk relevant.” Een beetje alsof het verhaal van een meisje dat dat werk doet, minder betrouwbaar is. Ook noemde hij Naomi ‘een psycho’.
Ali B zou in een gesprek met zijn vrouw hebben gezegd dat het woord tegen woord is met Naomi en dat hij dacht dat het wel veilig zou zijn, omdat ze dit werk deed voor geld. Ali zei later dat dit gesprek over een andere vrouw ging. In het gesprek met zijn vrouw, probeerde Ali B erachter te komen welke vrouwen in de BOOS-uitzending zouden zitten.
Ali B bekentenis
Ali dacht dat hij veilig was, omdat het om ‘maar een paaldanseres’ ging. “Je weet toch. Ik ben al jaren rustig”, zei hij tegen zijn vrouw. De OvJ beschouwt de uitspraak van Ali B dat hij ‘veilig zou zijn, omdat het maar een paaldanseres is’, als een bekentenis.
Verklaring Naomi betrouwbaar
De verklaring van Naomi zijn volgens de OvJ consistent en betrouwbaar. “Ze spaart zichzelf niet in haar verklaringen, en ze is niet op missie tegen Ali B. Ze was vooral boos op haar ‘vriend’ Sam.”
Ali B staat niet terecht voor de morele keuzes die hij heeft gemaakt, zolang dit met instemming van de ander gebeurde, zegt de OvJ.
Verklaring Ali B onbetrouwbaar
Volgens de OvJ is er voldoende bewijs in het dossier om te zeggen dat de verklaring van Naomi betrouwbaar is en die van Ali B dus niet. De OvJ vindt ook de aanranding van eerder die nacht, toen ze samen op de bank zaten en hij zijn hand twee keer in haar broek zat, bewezen. “Hij heeft opeenvolgende zeer bedreigende situaties doen ontstaan waar ze zich niet aan kon onttrekken en zich niet tegen kon verzetten”, aldus de OvJ.
Verkrachting en aanranding Jill Helena
Op 8 februari 2022 deed Jill Helena aangifte tegen Ali B. In 2013 en 2014 had ze een relatie met Ali, dit vertelde ze ook. “Ze voelde zich naderhand wel vaak rot. Ali B. was dominant en liet haar vaak geen keus.” Na hun relatie hadden ze vaak gesprekken over muziek. Zij koesterde geen wrok, maar zag hem als vriend, zegt de OvJ.
Na een optreden bij Frank de Boer in Monnickendam ging ze weer naar huis, richting Brabant. Ali B belde haar en vertelde haar dat ze een bepaalde afslag moest nemen om hem te ontmoeten. Zij dacht dat het ging om luisteren van haar nieuwe muziek, maar eenmaal in zijn auto reed hij opeens weg naar een bospad. In de auto zoende en betastte hij haar. Ze gaf aan dat ze dit niet wilde en stapte uit de auto. Ali stapte ook uit en duwde haar tegen de auto, om haar vervolgens opnieuw te betasten. Het was midden in de nacht, het bospad was verlaten en Jill had geen idee waar ze was. Hij wilde dat zij handwerk bij hem verrichtte en dit deed ze uiteindelijk ‘om er vanaf te zijn’.
Ali veegde zich schoon met een handdoek die op de achterbank lag, naast de sportspullen van de kinderen, zegt de OvJ. Jill vertelde in haar verklaring tijdens de zitting, dat ze zich nog nooit zó vies had gevoeld. Veel later deelde Jill het verhaal met haar moeder, het is in dit soort zaken niet ongebruikelijk dat vrouwen dit heel lang niet durven.
Aangifte doen wilde ze in eerste instantie niet, omdat ze eerder in een relatie met geweld te maken had gehad. De politie geloofde haar destijds niet, ook haar moeder raadde het haar af. Ze was ook bang voor Ali en de gevolgen die het misschien zou hebben voor haar carrière. Jill nam uiteindelijk vriendin en zangeres Hind in vertrouwen, maar die heeft nooit een verklaring af willen leggen, ondanks de uitnodigingen.
Een financieel motief heeft Jill, net als Naomi, niet. Ze wil dat Ali zijn daad bekent. Er is geen onderlinge beïnvloeding geweest bij de vrouwen. De uitzending van BOOS was voor haar wel het laatste zetje om aangifte te doen. “Ze was open en eerlijk, en vertelde ook dat ze eerder verliefd was geweest op Ali B en voor hem naar Amsterdam was verhuisd”, zegt het OM over haar verklaring.
Officier van justitie gelooft Ali B niet
Volgens Ali was juist Jill handtastelijk is de auto, maar dit gelooft de OvJ niet. “Ze was al op weg naar huis, en hij belde haar om een ontmoeting te hebben. Dat moest op een verlaten bospad omdat het allemaal in het geheim moest gebeuren.” Ali zei ook dat hij het heel ongemakkelijk vond, omdat zij vrouw destijds zes maanden zwanger was. “Maar dat wist hij al toen hij Jill belde om haar te kunnen ontmoeten.”
Ali zat er bovendien ook niet mee om een paar maanden later het bed te delen met twee vrouwen in Heiloo. Dit gebeurde twee weken voordat zijn vrouw zou bevallen. Er komen een aantal namen naar boven, van dames die melding hebben gedaan van grensoverschrijdend gedrag door Ali B: Naomi, Ellen ten Damme, Birgit Schuurman én de vrouwen in BOOS.
Andere verkrachting
De OvJ weet ook nog een ander voorbeeld van een aangifte te benoemen. Een meisje van destijds 18 jaar oud, deed aangifte van verkrachting tegen Ali B. Ze zou in zijn studio in Almere zijn verkracht, terwijl ze dacht dat ze muziek zouden maken. Deze zaak is geseponeerd, wegens gebrek aan bewijs.
De OvJ somt nog andere incidenten op, waarmee Ali B is geconfronteerd. Hij heeft toegegeven dat hij het bed had gedeeld, maar dat dit altijd met wederzijdse instemming was. Volgens de OvJ waren de slachtoffers vooral op het gebied van carrière erg kwetsbaar. Niet alleen omdat Ali B een bekende rapper is, maar voornamelijk omdat hij partner was in het artiestenmanagementbedrijf SPEC, van zijn partner. Hij kon de carrières van de slachtoffers maken, of juist breken.
Officier van justitie gelooft Ali B wederom niet
Ali B hing een verhaal op over de ‘super liefdevolle ontmoeting met Jill Helena’, maar de OvJ noemt het ‘onaannemelijk’. Ook wijst de OvJ er op dat Ali B heeft gelogen, toen hij zei dat hij nooit een relatie had gehad met een kandidaat van The Voice of Holland.
Jill Helena is volgens het OvJ niet gepusht door de uitzending van BOOS om aangifte te gaan doen. Dit wilde ze namelijk al eerder doen, maar ze dag er uiteindelijk vanaf. Ali B gaf haar eigenlijk zelf het zetje, omdat hij loog over dat hij nooit een relatie had gehad met een kandidaat van The Voice of Holland.
Verkrachting Ellen ten Damme
Ellen ten Damme beschuldigt Ali B er van haar te hebben verkracht in 2014 in Marokko tijdens de opnames van het programma de Muziekkaravaan. Ze deed geen aangifte, maar maakte wel melding van het incident om de vrouwen van de uitzending van BOOS te ondersteunen. Het Openbaar Ministerie besloot zelf om de zaak op de tenlastelegging te zetten, dit vanwege de ernst en de bewijsbaarheid.
Ali B overviel haar direct bij aankomst in Marokko. Hij kwam haar kamere binnen en had eigenlijk direct zijn broek al omlaag. “Dit was geen versieren, maar een overval”, zei Ellen ten Damme. Hij wist twee keer zijn kleine vriend in haar te steken, voordat zij hem weg wist te duwen.
Ali B zegt dat Ellen met hem wilde sjansen, maar volgens de OvJ klopt dat niet. Ali zegt dat haar vriend/manager mee was naar Marokko, maar dat ze met Ali alleen wilde zijn in de villa. Ook dit klopt volgens de OvJ niet. De productie had de beslissing gemaakt dat haar vriend in een hotel moest verblijven. Ali heeft gezegd dat ze ook gewoon weg had kunnen gaan, maar dit klopt volgens de OvJ wederom niet. “Ze had een contract.”
Ellen ten Damme is wel vaker betast door mannen, maar Ali B ging pas écht ‘hondsbrutaal’ te werk. Ze heeft melding gemaakt om de meiden uit de BOOS-uitzending te helpen. Het leven van Ali B compleet kapotmaken, wilde Ellen niet. Ze werd volgens de OvJ ook emotioneel aan het einde van het intakegesprek.
Verklaring Ellen ten Damme volgens OvJ eerlijk en authentiek
De OvJ vindt de verklaringen van Ellen eerlijk en authentiek. Ze is een flirt en heeft er ook geen problemen mee dat er iets wordt geprobeerd. Dit was volgens haar echter heel anders. Volgens de OvJ heeft Ellen met haar verhaal niks te winnen, echt alleen te verliezen.
Ali zegt dat hij en Ellen een hele mooie vibe hadden en liet ook beelden zien van de uitzending van de Muziekkaravaan, dat Ellen heel vrolijk was. “Niks was minder waar”, zegt de OvJ. Ellen zegt zelf dat ze heel erg haar best deed om de dagen door te komen en zette haar professionele blik op. Ze hield haar flirterige imago hoog. Ze heeft niet geweten welke opnamen er zouden worden uitgezonden en welke niet. Hetzelfde fragment dat woensdag werd getoond, wordt nu weer laten zien. “Acteren is haar werk. Dat is wat ze doet op deze beelden en daarover heeft ze ook consistent verklaard”, zegt de OvJ.
Ellen ten Damme heeft aan haar vriend toegegeven dat Ali ‘over de grens was gegaan’. Details verteldde ze hem nog niet, maar was volstrekt onbenaderbaar en heel anders, volgens haar vriend. “Ze liep als een zombie achter me aan op de markt.”
Later zou ze het verhaal aan Paul Witteman hebben verteld, ze was te gast bij de talkshow van hem en Jeroen Pauw. De heren kunnen zich dit niet herinneren.
Bewijs is overtuigend en geleverd
De manier van handelen van Ali B was constant hetzelfde, zegt de OvJ. Hij overvalt de vrouwen, pint ze vast tegen de muur, een auto of op een bed. Hij accepteert geen nee. Het Openbaar Ministerie ziet dit als schakelbewijs.
Ellen ten Damme had geen enkele reden om te liegen. Wettig en overtuigend bewijs is volgens het Openbaar Ministerie geleverd. Ali B zorgde met zijn gedrag en het gebruik van geweld voor een bedreigende situatie waar ze zich niet aan konden onttrekken en niet kon ontsnappen.
Ali B is strafbaar aan twee aanrandingen en twee verkrachtingen
Ali B is strafbaar aan twee keer aanrading en twee keer verkrachting, zegt de OvJ. Nu komt de strafeis, maar eerst nog de motivering. Ali B gaf blijk van bepaalde driften naar pikante escapades met vrouwen. Hij maakte misbruik van hoe mensen hem zagen. Zijn eigen vrouw noemde hem in een telefoongesprek ziek, manipulatief, dat hij verslaafd was aan het bed delen met vrouwen en een pathologische leugenaar die hulp weigert.
De vrouwen hebben zichzelf door hun meldingen in een kwetsbare positie gezet, die grote gevolgen kan hebben. Dat Ali nooit eerder klachten heeft gehad van vrouwen, zegt helemaal niets. Het wordt Ali verweten dat hij geen enkele vorm van spijt lijkt te hebben, hij probeert alleen maar de slachtoffers als onbetrouwbaar neer te zetten. Hij ziet zichzelf als het slachtoffer, maar daar gaat het OM niet in mee.
Er wordt rekening gehouden met het feit dat Ali geen strafblad heeft en dat de gevolgen voor hem heel groot zijn. Eén van de strafdoelen, vergelding, is dus wat het Openbaar Ministerie betreft voor een deel al bereikt. Er wordt rekening gehouden met dat de feiten al wat ouder zijn. Het gevaar voor herhaling is niet in te schatten, omdat Ali niet mee wilde werken aan gesprekken met de Reclassering. Er was een hardnekkig patroon bij Ali.
Strafeis Ali B
Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van drie jaar tegen Ali B voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen in 2014 en 2018. Het gaat hier om een onvoorwaardelijke celstraf.
Pleidooi Bart Swier
De advocaat van Ali B, Bart Swier, wil niet zeggen dat de aangeefsters liegen. “Ik was er niet bij, er stonden geen camera’s op.” Hij zegt dat hij wel degelijk dingen kan gaan zeggen, die de dames niet leuk gaan vinden.
Valse aangifte van verkrachting
Swier heeft lof voor Tim Hofman, die het misbruik van vrouwen bespreekbaar wil maken, ‘maar voor de waarheidsvinding was het funest.’ Het is volgens hem bijna onmogelijk geworden om uitspraken van vrouwen sinds MeToo niet te geloven. We moeten er volgens hem dan ook voor waken dat we vrouwen niet per direct geloven. In de VS is onderzocht dat 5% van de aangiften van verkrachting vals is, in Nederland is daar geen onderzoek naar gedaan. “Het kan niet zo zijn dat wordt geconcludeerd dat een vrouw geen reden heeft om een valse aangifte te doen, en dat haar verhaal dus wel waar moet zijn.”
Hij zegt dat mensen soms vreemde dingen doen als ze denken dat ze een hoger doel dienen. Want waarom zou je niet bijdragen aan het stoppen van een roofdier als je de manier waarop mannen je steeds benaderen zat bent? De rechtbank moet het bewijs waarderen en niet laen bij de constatering da er meerdere aangiften liggen, zegt Swier. Volgens hem lopen de verklaringen bovendien ook uiteen.
Swier probeert te ontkrachten dat Ali telkens een zelfde manier van handelen heeft. Hij zou de ene vrouw hebben geprobeerd te verkrachten en bij de ander zijn vingers in haar hebben gestoken. Ali had volgens hem ook geen invloed op de plek waar de vrouwen verbleven. Hij bracht ze ook niet in de bedreigende situaties.
Swier zegt dat Ali B wel dagelijks vrouwen kust waarvan hij denkt dat zij hem leuk vinden. “Soms vindt een vrouw het leuk, soms niet, dat merk je dan wel. Als dat al grensoverschrijdend gedrag is?” Birgit Schuurman en Iris Hond verklaarden dat Ali stopte toen zij stop tegen hem zeiden. “Hij accepteert wel degelijk ‘nee’. Dat blijkt uit meerdere verklaringen.” Volgens hem zijn de verklaringen van de vrouwen dan ook niet te gebruiken als schakelbewijs.
Vrijspraak verkrachting Naomi
Swier vraagt vrijspraak voor de verkrachting van Naomi. Haar verklaring is volgens hem onbetrouwbaar en is blij dat getuige Ronnie Flex er was die zegt dat het niet is gebeurd. Naomi zou volgens hem sterk wisselende verklaringen afgelegd en dan ze ernstige psychiatrische problemen heeft. “Ik ontkom er niet aan dat te zeggen.” Naomi zou volgens hem uist wel beïnvloed zijn door de redactie van BOOS en een andere aangeefster die daar haar verhaal deed. Er was volgens hem overduidelijk overleg.
Uit gesprekken zou blijken dat Ali geen idee had wie Naomi is. Tegen zijn vrouw heeft hij gezegd dat hij niks heeft gedaan, haar alleen vernederd omdat ze op zijn kamer waren. In dit gesprek met zijn vrouw heeft hij wel toegegeven dat hij het bed met twee vrouwen heeft gedeeld. Volgens Swier had hij dus geen reden om iets met Naomi te ontkennen, als dat was gebeurd. Ali en zijn vrouw wisten niet dat de politie hen afluisterde. Volgens Swier is er niet meer gebeurd, dan dat Ali Naomi en Ronnie betrapte en er een woordenwisseling ontstond.
Naomi zei volgens Swier steeds iets anders. “Dat zei een getuige tegen wie ze haar verhaal deed. Hij zei te denken dat ze boos op Ali B was en dat ze daarom haar verhaal aandikte. Maar dat er eigenlijk niks was gebeurd.”
De vrouw van Ali B zou getuigen hebben geprobeerd te beïnvloeden. Maar volgens Swier is er ‘selectief geshopt in de afgeluisterde gesprekken’. Swier vindt het ‘vals’ dat het OM niet heeft gezegd dat de vrouw van Ali terug kwam op haar woorden.
Volgens Swier is het niet onwerkelijk dat Naomi haar verhaal aandikte en het tot verkrachting heeft gemaakt. Dit door haar psychische problemen en de verboden middelen die ze gebruikte.
Uit de verklaring van Ronnie Flex is volgens Swier gebleken dat Ali niet eens in de buurt stond van het bed en dus al helemaal zijn vingers niet in haar kon steken. Ronnie zou ook niet hebben gehoord dat Naomi tegen Ali heeft gezegd: “Wat ben je aan ‘t doen? Heb je wel eens wat consent gehoord? Weet je wat dit is? Verkrachting.”
Het is volgens Swier ‘welhaast bizar’ wat Naomi zegt over die nacht. Toen Ali namelijk voor de tweede keer de kamer binnenkwam, nadat hij Naomi had aangerand en verkracht, stuurde ze hem niet weg, omdat hij haar een ballonnetje met lachgas gaf. “Toen vond ze het allemaal prima?” Ronnie kan zich ook niet herinneren dat Naomi snikkend naast hem in bed heeft gelegen en hij zijn armen om haar heen sloeg. “De enige getuige die erbij was, en die heeft niks gemerkt. Naomi zou tegen een andere vrouw hebben gezegd dat Ali haar heeft opgesloten en haar toen verkrachtte. Weer een ander verhaal, zegt Swier.
Klaartje Peeperkorn over nieuwe getuige
Volgens Peeperkorn is de getuige overduidelijk beïnvloed door de media de afgelopen jaren. De getuige zou hebben gezegd dat ze het meisje voor de zomervakantie trof, maar het was augustus. Naomi heeft zelf in een verklaring gezegd dat ze niks tegen de vrouw had gezegd over de verkrachting. De getuigde verklaarde dat het meisje heel hard huilde, volgens Naomi vroeg ze gewoon waar de trein was. Volgens Peeperkorn geen heftige emoties dus. Woensdagavond was de getuige er nog niet zeker van of het meisje het woord verkrachting had gebruikt, donderdag zei ze het zeker te weten. Woensdag zei ze dat het meisje blond was, gisteren wist ze het niet meer zeker omdat ze bezig was met haar te troosten.
Het verschil tussen een blank, blond meisje en het uiterlijk van Naomi, zijn volgens Peeperkorn zeer opvallend. Ze wijst op media-advocaat Natacha Harlequin, die getint is en zwart haar heeft, net als Naomi, volgens Peeperkorn.
De advocaat denkt dat de getuige alles heeft geprobeerd om de bruikbaarheid van haar verklaring overeind te houden. Zo zou de getuige hebben gezegd dat ze het slachtoffer wilde helpen en Ali hier niet meer weg mag komen. Volgens Peeperkorn zegt dat genoeg over de beweegredenen van de getuige. Mocht de rechtbank de getuigenverklaring wel willen gebruiken, dan willen ze nader onderzoek. In dat geval wil ze dat de getuige een foto wordt getoond van Naomi in 2018.
Aanranding Naomi
Bart Swier gaat verder over de aanranding van Naomi door Ali B. Er waren volgens hem vijf mensen in de ruimte, mannen, die bezig waren met muziekopnamen, slechts een paar meter verderop. Het is volgens Swier merkwaardig dat het Openbaar Ministerie de getuigen geeen vragen heeft gesteld. Het was volgens het OM te ingewikkeld, omdat er alleen voornamen van de getuigen bekend waren. “Als je dat al ingewikkeld vindt vang je natuurlijk nooit een boef”, zegt Swier. Hij heeft zelf twee van de vijf getuigen benaderd en zij hadden niks gezien. Swier vindt het onderzoek van het OM ‘erbarmelijk slecht’ in een zedenzaak van dit kaliber.
Swier vindt het onwaarschijnlijk dat Naomi twee keer zou zijn aangerand als daar vijf getuigen bij waren. Swier valt heel erg in herhaling, de conclusie die hij wil maken is dat ze onbetrouwbaar is. Het kan komen doordat het vier jaar geleden gebeurde, dat ze zo wisselend verklaard. Toch denkt Swier dat het komt door het gebruik van verboden middelen, het zou haar geheugen aan hebben getast. Volgens Swier heeft ze ook niet bij de politie verklaard, dat haar suïcidepogingen rechtstreek te maken hebben met de verkrachting door Ali B.
Volgens Swier is er bij Naomi sprake van externe attributie: iemand die ergens anders de schuld wil leggen, om de oorzaak niet bij zichzelf te hoeven zoeken. “Er worden wel degelijk valse aangiften gedaan voortkomend uit psychische problemen, om aandacht te krijgen.” De uitzending van BOOS heeft volgens hem ook de waarheidsvinding bemoeilijkt.
Invloed uitzending BOOS
Getuigen zijn beïnvloed door de aflevering van BOOS, zegt Swier. “Door de brief van Tim Hofman raakten herinneringen vervuild.” De getuigen hebben volgens Swier gezegd dat ze niet wisten of ze zijn beïnvloed door de uitzending. Ze wisten niet meer wat ze zichzelf herinneren en wat ze uit de uitzending hebben gehaald. Swier wil vrijspraak voor de aanranding en verkrachting van Naomi.
Jill Helena
Jill Helena zou wel open hebben gestaan voor mediation, totdat het OM besloot om Ali B toch te vervolgen. Ali B ontkent niet dat hij Jill heeft aangeraakt, maar wel dat hij haar heeft gedwongen tot bepaalde handelingen. Volgens Jill was ze bang omdat zij en Ali op een afgelegen bospad waren, maar volgens Swier is dat niet eens te bekennen in die omgeving. Jill zou haar ervaringen na de BOOS-uitzending ook anders zijn gaan zien, aldus Swier.
Volgens Swier is er op vijf minuten afstand van het Amstelstation, waar Jill haar auto parkeerde, geen bos. Laat staan een bospad. Ali B wilde, net als Jill, het bed met elkaar delen, volgens Swier. “Maar Jill heeft niet gezegd dat ze hem niet wilde zoenen, niet wilde dat hij haar zou aanraken”, zegt Swier. Maar ook heeft ze niet gezegd dat ze hem niet met haar handen wilde helpen.
Het tegen elkaar aan staan buiten de auto, is volgens Swier geen dwangmiddel. “Het is zelfs wel handig als je elkaar wilt zoeken. Ze kon zich makkelijk aan hem onttrekken, en dat deed ze ook.”
Als ze echt bang was geweest, dan was ze volgens Swier niet weer in de auto gaan zitten. Volgens hem is het ook niet voldoende als Jill ‘nee’ heeft. gezegd. Er moet daadwerkelijk sprake zijn geweest van dwang, een situatie waaraan ze niet kon ontkomen. Haar hand pakken vindt hij geen dwangsituatie. Jill heeft in haar verklaring gezegd, dat ze hem maar heeft geholpen om er vanaf te zijn. “Ik wil niet, doe ‘t zelf”, had ze volgens Swier ook kunnen zeggen.
Het gedrag van Jill in de periode na de aanranding, wijst volgens Swier niet op een trauma. Ze reageerde op appjes van Ali en op zijn Instagram met hartjes en smiley’. “Niet het gedrag van een vrouw die is aangerand.”
Vrijspraak van aanranding Jill Helena
Advocaat Bart Swier vraagt om vrijspraak van de aanranding van Jill Helena. Volgens hem is er geen doorslaggevend bewijs en dat het daar dan ophoudt.
Verkrachting Ellen ten Damme
Nu het langste onderdeel van het pleidooi, veertig pagina’s over de vermeende verkrachting van Ellen ten Damme. Hij wil vrijspraak voor de verkrachting, bij gebrek aan steunbewijs en gebrek aan betrouwbare verklaringen. Acht jaar lang heeft Ellen geen aanleiding gezien om zelf naar de politie te stappen, zegt Swier. Tot de uitzending van BOOS. Ook zegt hij dat Ellen door de zedepolitie op onaanvaardbare manier bewogen is tot het afleggen van een verklaring. Er zou namelijk tegen haar zijn gezegd dat haar verklaring noodzakelijk is, omdat Ali anders niet zou stoppen. Ze heeft ook uitlatingen gedaan in de media en deze zijn volgens Swiet in strijd met de waarheid.
Ellen heeft gezegd dat ze haar verhaal met meerdere mensen heeft gedeeld, maar daar is volgens Swier geen bewijs voor. Dat ze na het voorval is dichtgeslagen, is volledig onjuist. Volgens Swier blijkt dat uit de opnamen van de Muziekkaravaan. Zonder de uitzending van BOOS, zou er volgens Swier geen strafzaak zijn geweest.
Uitzending BOOS is de boosdoener
Wederom wordt de uitzending van BOOS aangehaald en de ’empathische’ manier waarop het slachtoffer werd geïnterviewd. “Onmogelijk om niet mee te voelen met deze jonge vrouw”, zegt Swier. “Onmogelijk om Ali niet als klootzak en verkrachter te zien.”
Het meisje vertelde dat zij verstijfde en het allemaal over zich heen liet komen. Dit komt volgens Swier niet overeen met wat ze tegen de politie vertelde. Tegen de politie heeft ze namelijk gezegd dat ze actief meedeed. Ze vroeg Ali of hij het veilig wilde doen en dat ze ook niet bevroor. Voor zover ze al niet echt wilde, dan kon Ali dat niet weten, aldus Swier.
De OvJ zegt dat we de invloed van de uitzending van BOOS op de verklaringen van Ellen ten Damme niet moeten onderschatten. De advocaat wijst ook op de lange tijdsverloop. In 55% van de verkrachtingszaken wordt er niet vervolgd. Als de politie de zaken al opstuurt naar het Openbaar Ministeie, wnat dat gebeurt ook lang niet altijd vanwege gebrek aan bewijs, zegt Swier.
Het verhaal van de anonieme jonge vrouw in BOOS, zou volgens Swier vallen in de categorie die normaliter door de politie niet eens naar het OM wordt gestuurd. 80% van de slachtoffers van zedenmisdrijven, doet binnen een maand aangfite. Ellen ten Damme had daar acht jaar voor nodig en volgens Swier kan tijdsverloop de herinnering beïnvloeden.
Verklaring Ellen ten Damme
Ellen ten Damme zou ook beïnvloed zijn door een zedenrechercheur, deze vloog volgens Swier ‘uit de bocht’. Ellen wilde geen aangifte doen en volgens Swier wilde ze dat alleen als ze zeker wist dat ze zou winnen. Hij vind het een curieuze uitspraak. De zedenrechercheur heeft Ellen overgehaald om de verklaring af te leggen, omdat ze er later anders last van zou krijgen.
Ellen aarzelde, omdat ze niet het leven van Ali compleet wilde ruïneren. “Als het nodig is, dan verdient hij dat ook”, zei de rechercheur volgens Swier. De zedenrechercheur was vooringenomen, zegt de advocaat. “Hij zei dat vaststond dat Ali B het vaker had gedaan, en hij filosofeerde over wiens schuld dat was: die van zijn moeder, of de cultuur.” Het is volgens Swier ook niet aan de politie om aan te dringen op een aangifte.
Ellen wilde Ali niet in de media aanpakken en koos daarom voor de officiële weg, zei ze tegen Özcan Akyol. Vervolgens vertelde ze wel in een uitzending van De Geknipte Gasten, wat haar was overkomen. De media hebben dit opgepikt. Volgens Swier kwam dit Akyol heel goed uit, want die had ‘nog een appeltje met Ali te schillen’.
De ex-vriend/manager van Ellen is de enige getuige die zegt dat hij iets heeft gemerkt aan haar. Die heeft ook vertelt over het eerdere incident op de Parade. Ali zou toen zijn hand onder haar rok hebben gestoken. Volgens haar vriend heeft Ellen haar verhaal gedaan kort na de verkachting tegen Paul Witteman, in de nazit bij de talkshown Pauw&Witteman. Paul zegt dat hij zich dit niet meer kan herinneren en Jeroen zei dat als Paul iets had gehoord, hij dat ook had geweten omdat hij het hem zou hebben verteld.
Birgit Schuurman en Iris Hond
Volgens Swier kunnen de verhalen van Birgit Schuurman en Iris Hond niet worden gebruikt als schakelbewijs. Dit omdat Ali direct stopten toen zij aangaven dat ze het niet wilden.
Ellen herkent Ali zijn kleine vriend niet
Op de opnamen na de verkrachting is niks aan Ellen te zien volgens het OM, omdat ze een actrice is. Swier zegt dat Ellen geen actrice is, maar een muzikant. Dat Ellen daar moest blijven slapen door een contract, is flauwekul volgens de advocaat. Ze had best naar het hotel kunnen vertrekken.
Met terugwerkende kracht zou Ellen zich ‘een wegwerpartikel’ hebben gevoeld, omdat ze niks meer hoorde van Ali B. “Een slachtoffer zegt niet ze het vervelend vindt dat ze niets meer hoort van haar verkracher”, aldus Swier. Ook vindt Swier het opvallend dat Ellen geen details kan geven over de edele delen van Ali. Niet hoe groot, besneden of niet en of er haar op zat.
Swier is klaar met zijn pleidooi. Hij wil vrijspraak voor Ali B.
Advocaat slachtoffers krijgt het woord
Ruth Jager, de advocaat van de slachtoffers, zegt dat Swier mag wijzen op de inconsistenties in verklaringen. Door het tijdverloop is dat ook niet heel gek. Wel vindt ze het ‘wreed en schadelijk’, dat hij uitgebreid spreekt over de psychische problemen van Naomi. Het is een voorbeeld van ‘pure victim blaming’. Ze heeft psychische problemen gekregen door Ali en Sam die haar heeft gebruikt ‘om hun zak te legen’ en zij wilden dat ze het bed zou delen ‘met zijn matties’
Wat Swier over Ellen zegt klopt ook niet. Ze heeft juist heel uitgebreid verteld over wat haar was overkomen tegen mensen in haar omgeving: haar moeder, vriend, vrienden en collega’s. Dat Paul het zich niet kan herinneren, maakt Ellen geen leugenaar. Ruth eindigt haar verhaal ‘met een diepe, diepe buiging naar Naomi, Ellen, Jill en de andere vrouwen die hun verhaal durfden te doen.
Dat zij hun verhaal pas deden vanwege de BOOS-uitzending, bestrijdt Ruth Jager. “De herinneringen zijn nog steeds scherp en niet romantisch. We hebben hier te maken met een verdachte die het woord ‘nee’ niet kent en gaat voor zijn eigen belang.”
Nederland werd wakker doordat deze vrouwen al hun moed bij elkaar hebben verzameld, om zich uit te spreken. Ook vindt Jager dat een rechtszaak niet in moet plaatshebben, maar dat de media wel nodig was om de boel in beweging te krijgen. Naomi zou zonder de media een meisje zijn dat niet werd geloofd. Haar aangifte had dan nog steeds in de lade van het politiebureau gelegen.
Ruth Jager verwijt Natacha Harlequin dat zij met haar optreden in Shownieuws een nieuw dieptepunt heeft bereikt in de advocatuur en in de journalistiek.
In de aanloop naar ze zitting werd Jager gebeld door advocaat Ruperti, de advocaat van Ridouan Taghi. Hij zou contact hebben gehad met Ali B en gaf aan dat het voor Ellen ten Damme en haar management veel beter was als ze haar mond zou houden. Ruth haalt hard uit naar Ali en het verdedigingsteam omdat zij hele en halve waarheden verspreiden. “Als de zaak zo sterk is, zijn al die manoeuvres toch niet nodig?”
Het enige wat Ali eigenlijk doet om zich te verweren, is de geloofwaardigheid van de slachtoffers in twijfel trekken. “Ellen wordt zelfs leugenachtig genoemd omdat ze zich de juridische term schakelbewijs niet kan herinneren.”
Ali B is volgens Jager: “Een narcistische verdachte, die eist dat de slachtoffers met hem in gesprek gaan. Die tijdens de zitting zelfs eist dat ze hem aankijken. Als het gaat om gerechtigheid heeft deze verdachte nog een hoop te leren.” Er is hier volgens haar overduidelijk sprake van trial by media. “Maar daar is niet Ali B het slachtoffer van, maar de vrouwen.”
Michael Ruperti
Chris Klomp heeft met advocaat Bart Swier gesproken buiten. Als hij het verhaal van Ruperti had geweten én als Ali B daar een sturende rol in had gespeeld, da zou hij de verdediging hebben neergelegd. Volgens Ruperti was er sprake van een ‘confraterneel’ overleg: vertrouwelijk overleg tussen advocaten. Hij wil dat Ruth Jager haar woorden intrekt.
Ook is Sébas Diekstra, de advocaat van Jill Helena, ook benaderd in aanloop naar deze zitting. Door een bekende Nederlanders en in iets minder dwingende bewoordigen, volgens Sébas.
Reactie Openbaar Ministerie op verdediging
Het Openbaar Ministerie wil ook nog reageren op de verdediging en heeft zich kunnen voorbereiden. De getuige die Naomi een lift heeft gegeven, is volgens het Openbaar Ministerie. “We kijken juist naar de zeer opvallende overeenkomsten met de verklaringen van Naomi.” De OvJ vindt de noodzaak voor nader onderzoek niet nodig. Ook is het confronteren van de getuige met een foto van Naomi niet nodig, omdat er genoeg op het internet staan. De heftige emoties die de getuige zag bij Naomi zijn volgens het OM steunbewijs.
Michael Ruperti heeft een reactie geplaatst op LinkedIn dat hij inderdaad Ruth Jager heeft gesproken. Er zou volgens hem geen sprake zijn geweest van een verzoek vanuit Ali B om Ellen ten Damme haar verklaring in te laten trekken. Hij zegt dat hij zich ‘zeker niet dreigend of intimiderend heeft geuit’. “De weergave van Ruth Jager tijdens de zitting verbaast mij ten zeerste”, aldus Ruperti. “Ik kan ook aantonen dat het niet klopt. Iedereen die mij kent weet dat ik niet zo praat.”
Hij wil ook niet meedoen aan de publiekelijke discussie over deze kwestie. “Ik ga ook niet reageren op wat er kennelijk allemaal aan onzin rondgaat op Twitter/X.” Ruperti zal de uitlatingen van Jager ook aankaarten bij de deken van de Orde van Advocaten, zegt hij.
De officieren zijn nog steeds aan het woord. De verdediging legt een te strenge maatstaf aan aan waar het gat om schakelbeijst, vinden de OvJ’s. Dat hoeft ook niet overeen te komen in alle details. De herinneringen van Ellen zijn niet aangetast door de aflevering van BOOS, volgens de OvJ’s.
Verdediging van Ali B krijgt het woord
Swier gaat in op het feit dat Jager praat over dat hij de psychische problemen van Naomi erbij haalde. Volgens hem kon het meespelen bij het doen van een onjuiste aangifte, niks te maken met victim blaming. Swier staat ook perplex van het bericht van advocaat Ruperti. “Het straalt negatief af op mijn cliënt en ik vind het afschuwelijk om te horen. Ali B heeft me verzekerd dat hij niets van dien aard naar meneer Ruperti heeft ondernomen.”
Swier is bezig met de vraag of Naomi en Ronnie Flex in de kamer van Ali of Ronnie bezig waren. Het is vooral heel erg veel herhaling. Ali B heeft straks het laatste woord en hij gaat ‘recht uit zijn hart spreken’, heeft hij gezegd.
Laatste woord voor Ali B
“Ik heb niks voorbereid”, begint Ali. “Ik durf ook bijna niks te zeggen, want voor de ene kant van het land ben ik een monster, voor de andere kant..” Laatste was onduidelijk. De afgelopen 2,5 jaar zijn voor hem een rollercoaster geeweest. “U vroeg of ik signalen heb gemist”, zegt Ali tegen de voorzitter. “Maar wat had ik moeten doen dan? Ik heb ze niet gezien.”
Ali B is overduidelijk geëmotioneerd. “Niemand kan mij laten zien hoe ik in signalen iets moet zien. Iets moet beseffen.” Hij begint te schelden en biedt vervolgens zijn excuses aan aan de voorzitter, dat het niet naar haar was bedoeld. De band die hij zegt te hebben gehad met Jill Helena en Ellen ten Damme, kan hij niet rijmen met de beschuldigingen. “Naomi ken ik niet. Ik heb het niet opgezocht, ik heb de media niet opgezocht met dit verhaal.”
Ali begint te huilen. “Waarheidsvinding. Meer wil ik niet. Als ik nu hoor hoe het OM allerlei dingen weglaat om een ‘gebalanceerd’ beeld te schetsen. Ik ga biden voor die vrouwen, mijn deur staat altijd voor ze open. U bent mijn laatste hoop”, zegt hij tegen de rechtbank.
De zaak is klaar voor vandaag!
Uitspraak Ali B, vrijdag 12 juli om 13:00 uur