Volg hier de uitspraak in zedenzaak Ali B: moet hij de gevangenis in of niet?
Laatste update: 12 juli 2024, 14:12 uur
Slachtoffers Ali B
Eén aangifte van aanranding kwam van Jill Helena, die in 2013 in ‘Team Ali’ meedeed aan The Voice of Holland en het tot de finale wist te schoppen. Zij beweert dat ze in mei 2018 door Ali is aangerand, toen hij haar zogenaamd vriendelijk in zijn auto naar een afgelegen bospad meenam. Daar zou Ali zijn ware aard hebben laten zien door Jill te proberen te zoenen en haar te betasten. Jill verklaart hem uiteindelijk maar te hebben bevredigd, uit pure angst dat ze anders nooit weg zou komen. Ze heeft toegegeven dat zij in het verleden een affaire met Ali heeft gehad, terwijl hij nog getrouwd is met Breghje Kommers. Ten tijde van de aanranding waren zich echter niet meer bij elkaar en dit incident was dan ook tegen de wil van Jill in.
Een vrouw uit Heiloo heeft aangifte van aanranding én verkrachting gedaan. Zij zegt dat ze in augustus 2018 door Ali is verkracht en aangerand tijdens een schrijverskamp in Heiloo. Natuurlijk weer zo’n situatie waar Ali dacht dat hij ongestoord zijn gang kon gaan.
Ellen ten Damme deed geen aangifte, maar gaf wel een verklaring waarin ze zei verkracht te zijn door Ali. Het Openbaar Ministerie besloot daarop om Ali ook voor dit incident te vervolgen. Ali zou Ellen hebben verkracht in het hotel waar zij verbleven voor de opnames van de tv-show Ali B en de Muziekkaravaan. Ali – die zichzelf graag als onschuldig slachtoffer presenteert – ontkent natuurlijk alles.
Ook zijn er tijdens de rechtszaken nog getuigen gehoord, die plotseling naar voren kwamen. Eén van die getuigen was Birgit Schuurman. Zij heeft geen aangifte gedaan tegen Ali, maar beweert wel dat hij haar tegen de muur zette in de lift en zijn tong in haar mond duwde.
Ali B rechtszaak
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak ontkende Ali elke beschuldiging. De behandeling duurde maar liefst drie dagen – drie dagen vol ontkenningen en afleidingsmanoeuvres. De zaak kreeg extra veel media-aandacht toen bleek dat Ali, zonder zijn eigen advocaat in te lichten, twee andere bekende advocaten had gevraagd om de slachtoffers over te halen tot een mediation-gesprek. En wie waren deze advocaten? Michael Ruperti, die Ridouan Taghi bijstond, en Khalid Kasem. Ali weet wel hoe hij de juiste mensen moet inschakelen.
Eerder liet Bart Swier, de advocaat van Ali, al weten dat de artiest in hoger beroep gaat als hij een straf opgelegd krijgt. Ali is er vandaag zelf niet bij, ondanks dat hij dat bij de rest van de zittingsdagen wel was. Toen trad hij nog vrolijk op de voorgrond en zocht de media op. Nu lijkt het hem allemaal te ongemakkelijk te worden. Of zit zijn advocaat hier achter?
Uitspraak in zedenzaak Ali B: moet hij de gevangenis in of niet?
Het Openbaar Ministerie heeft op 14 juni een celstraf van drie jaar geëist tegen Ali B. Hij wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie verschillende vrouwen. Het gaat hier om twee aanrandingen en twee verkrachtingen.
Vandaag deed de rechtbank van Haarlem uitspraak, zal Ali B moeten brommen, of komt hij met schrik – en een fikse schadevergoeding en taakstraf – vrij?
Naomi
De rechtbank begint met het uitleggen van het incident met Naomi, de dame uit Heiloo. Hij heeft haar meerdere malen betast, door zijn vingers bij haar naar binnen te steken. Ze deelde op dit schrijverskamp het bed met Ronnie Flex én een rapper met wie ze een relatie had. Volgens de rechtbank is haar verklaring gedetailleerd, authentiek en spaart zichzelf niet. Ze is volgens de rechtbank betrouwbaar.
Met de verdediging van Ali B is de rechtbank het niet eens. De advocaat van Ali zegt namelijk dat ze niet consistent was in haar verklaring. Dat ze over één enkel feit niet helemaal consistent was, maakt haar volgens de rechtbank niet onbetrouwbaar. Door de uitzending van BOOS is ze ook niet beïnvloed, omdat zij op 22 mei 2019 al aangifte deed, de uitzending was daarvoor niet de aanleiding. Er was volgens de rechtbank ook geen sprake van een ander motief bij Naomie. Haar verklaringen worden volgens de rechtbank ondersteund door voldoende ander bewijs. De getuige die Naomi een lift zou hebben gegeven wordt door de rechtbank ook als betrouwbaar gezien. Conclusie: Naomi en de getuige zijn allebei betrouwbaar, het verhaal is betrouwbaar.
De aanranding is niet gezien, dus deze is niet bewezen. De verkrachting – waarbij hij zijn vingers zonder toestemming in haar steekt – is daarentegen wél bewezen.
Jill Helena
De rechtbank beschrijft de gebeurtenissen tussen Jill Helena en Ali B. Hij wilde dingen met haar doen, zij wilde dit niet. Volgens de rechtbank is ze in haar verklaring over het incident in 2018 erg consistent, voldoende specifiek, authentiek en overtuigend. Ze heeft haar moeder ruim voor de uitzending van BOOS ingelicht over het incident. De rechtbank snapt dat ze worstelde met de vraag of zij aangifte moest doen. De verklaringen zijn betrouwbaar en bruikbaar als bewijs.
Er is volgens de rechtbank geen ondersteunend bewijs voor het verhaal van Jill. Ze zijn het niet eens met de officieren van justitie, die vinden dat de verklaringen van andere vrouwen over hun ervaringen met Ali kunnen dienen als schakelbewijs. Ze vinden dat er geen sprake is van een modus operandi van de verdachte. De aanranding van Jill is volgens de rechtbank onvoldoende bewezen en daarvoor wordt Ali vrijgesproken.
Ellen ten Damme
De verklaringen van Ellen ten Damme zijn volgens de rechtbank betrouwbaar en bruikbaar voor bewijs. Ze heeft in hoofdlijnen constant dezelfde verklaring gegeven. Door de BOOS-uitzending heeft Ellen zich gemeld, omdat ze merkte dat ze niet de enige was. Volgens de rechtbank een aannemelijke reden om in 2014 geen aangifte te doen. De uitzending van BOS tast volgens hen de betrouwbaarheid van de verklaringen niet aan. Ellen heeft zich niet laten beïnvloeden en is altijd bij haar verklaringen gebleven.
De verklaringen worden gezien als betrouwbaar en bruikbaar voor bewijs. De argumenten van de verdediging veegt de rechtbank direct van tafel. De verklaring van de vriend/manager van Ellen wordt gezien als steunbewijs. Hij verklaarde dat ze een heel ander mens was geworden en had aangegeven dat er iets was voorgevallen.
Conclusie: de rechtbank spreekt Ali vrij van de verkrachting. Ze vinden de poging tot verkrachting wél bewezen.
Uitspraak Ali B
Ali heeft twee strafbare feiten gepleegd: een verkrachting en poging tot verkrachting. Naomi bevond zich volgens de rechtbank in een uiterst kwestbare positie, net als Ellen. Ali is niet eerder veroordeeld geweest, dit wordt ook meegenomen. “De eigen behoeften van Ali Bwaren leidend. Hij had geen enkel oog voor de gevolgen voor de slachtoffers”, zegt de rechtbank.
De rechtbank noemt de slachtoffers moedig, dat zij, ondanks de status van Ali als bekende Nederlander, met hun verhaal naar buiten durfden te treden. “Ali B is een uiterst dwingend persoon die geen ‘nee’ accepteert en uitgaat van zijn eigen visie op de zaken”, zegt de rechtbank.
Ali vindt dat hij al is veroordeeld door het publiek. Hij heeft dit aan zijn eigen strafbare gedrag te danken, vindt de rechtbank. Ze houden hier dan ook in beperkte mate rekening mee, maar vinden alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op z’n plaats.
Ali B wordt veroordeeld tot twee jaar gevangenis voor een verkrachting en poging tot verkrachting.