Tim Hofman: ‘Vraag het aan Sander Schimmelpenninck’
Tim Hofman: ‘Vraag het aan Sander Schimmelpenninck’
“Ook in de periode daarvoor waren er mensen die mij fysiek geweld wilden aandoen”, aldus Tim Hofman. “Mensen hebben me bedreigd, mijn adresgegevens publiekelijk verspreid. Een man die boos was omdat wij een aflevering van BOOS over hem hadden gemaakt, belde thuis bij me aan om te vragen of ik niet bang was om te eindigen zoals Peter R. de Vries. Dat soort incidenten eisten hun tol. Als ik een lift verliet, hoopte ik dat er niemand stond wanneer de deur openging. Die spanning is na dat bericht van de rechercheur in een overdrive gekomen. Ik sliep slecht.”
Wat deed Tim Hofman na het telefoontje van de rechercheur? “De harde kern van BOOS is naar mijn huis gekomen, waar we het kort hebben besproken”, vertelt hij. “Daarna heb ik mensen gebeld. Mijn beste vriend en vriendin, mijn partner, familieleden – op advies van de recherche een klein comité, want het mocht absoluut niet lekken. Het vermoeden bestond dat de dader een eenling was, maar dat was niet zeker.”
Volgens Tim Hofman was dit het ‘allemaal waard’. “Natuurlijk. De afgelopen jaren heb ik me dat vaker afgevraagd. Ik had al eens tegen mijn vrienden gezegd: dit gaat een keer mis. De sfeer richting pers en publieke personen is de afgelopen jaren verhard. Kijk ook naar collega’s van de NOS en Omroep Brabant, die stickers van hun busjes moesten halen. Vraag het Sander Schimmelpenninck.”
GPS-systeem
Klaarblijkelijk heeft Tim Hofman altijd een losse knop bij zich met een gps-systeem. “Als ik die indruk en een codewoord noem, reageert de politie”, legt de man uit. “Tot nu toe heb ik die één keer willen gebruiken, maar toen had ik hem niet bij me. Met BOOS hadden we een reportage gemaakt over iemand die later vuurwapengevaarlijk bleek te zijn. Hij had tegen me gezegd dat hij gelieerd was aan ‘foute jongens’ – die mij later ook zijn gevolgd naar mijn huis, dat toen korte tijd is beveiligd.”