Influencers
Het fenomeen ‘influencers’, is iets wat we de afgelopen jaren steeds meer hebben leren kennen door sociale media. Het is zelfs zo populair, dat het voor veel mensen zelfs een – heel goed betaalde – baan is geworden. Influencers krijgen gratis spullen of daadwerkelijk geld van bedrijven om de merken te promoten, in de hoop dat hun volgers ze ook kopen. Toch is het al regelmatig gebleken dat niet alles zo betrouwbaar is als het allemaal lijkt. Influencers zeggen altijd dat ze alleen producten promoten waar ze zelf achter staan en dat ze écht goed onderzoek doen naar de producten die ze laten zien aan hun volgers. Toch draait het in die wereld alleen maar om geld, het zit vol met risico’s en ook zij moeten zorgen dat er geld binnenkomt, om hun eigen rekeningen te kunnen betalen.
Volgens dit onderzoek zijn veel van de kortingscode-websites die influencers vaak promoten helemaal niet zo veilig als ze lijken. In hun enthousiasme om een deal aan te bieden, vergeten sommige influencers dat de bronnen van die kortingscodes vaak onbetrouwbaar zijn. Deze sites kunnen onbewust je persoonlijke gegevens in gevaar brengen. Wanneer je je gegevens invoert om een kortingscode te gebruiken, kunnen hackers toegang krijgen tot je creditcardinformatie, wachtwoorden en zelfs je adres. Dit kan resulteren in identiteitsdiefstal of ongewenste toegang tot je accounts, zonder dat je het doorhebt en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Onveilige kortingscodes
Nu vraag je je misschien af: waarom zouden influencers zoiets promoten, als ze weten dat het niet betrouwbaar is? Het is simpel: ze worden vaak betaald door bedrijven om kortingscodes te delen met hun volgers. Het is voor hen een manier om hun bereik te vergroten en inkomsten te genereren, maar de veiligheid van hun volgers komt niet altijd op de eerste plaats. Veel influencers kiezen niet altijd voor de veiligste en meest betrouwbare websites om kortingscodes aan te bieden, omdat ze voornamelijk geïnteresseerd zijn in het aantrekken van verkeer naar die sites en het genereren van sales.
Op deze manier weten zij natuurlijk hun geld te verdienen. Als influencer heb je eigenlijk geen vast inkomen en maak je elke maand nieuwe deals. De ene maand gaat het beter dan de andere maand, dus soms zullen influencers ook klussen aannemen zodat er maar geld binnenkomt, zonder te checken hoe betrouwbaar het eigenlijk is voor hun volgers, dat is voor hen namelijk totaal niet interessant.
Kortom, de volgende keer dat je een verleidelijke kortingscode ziet bij je favoriete influencer, vraag jezelf dan af: is dit wel zo veilig als het lijkt? Koopjes zijn leuk, maar de bescherming van je persoonlijke informatie is nog veel belangrijker. Probeer dus altijd je eigen onderzoek te doen en niet altijd maar te vertrouwen op wat verschillende influencers tegen je zullen zeggen. Zij krijgen geld om een product of dienst te promoten, dus hun mening is zeker al niet helemaal 100% te vertrouwen. Jij bent de enige persoon die je kunt vertrouwen met je persoonlijke informatie, dus zorg dat je dit niet in de handen van iemand anders legt.
Nog geen reacties