Glennis Grace krijgt VIP-behandeling tijdens haar taakstraf. Gisteravond schreef De Telegraaf over het werk dat Glenda de valse zangeres nog moet gaan uitvoeren als straf voor de mishandelingen in de Jumbo. Daaruit blijkt dat ze geen papier hoeft te prikken in een park, maar een minder vervelend ‘baantje’ mag gaan uitvoeren, omdat ze BN’ertje is.
Taakstraf in stilte
Het moet toch niet gekker worden? Glennis Grace komt met een knokploeg naar een Jumbo-filiaal om iemand (ook nog gebaseerd op een verhaal dat niet klopte) te mishandelen en krijgt hier een VIP-taakstraf voor. Gisteravond schreef De Telegraaf namelijk over het feit dat Glennis Grace straks geen papier hoeft te prikken in een openbaar park.
We leggen het even verder uit: Glennis Grace moet haar taakstraf nog steeds uitvoeren. Meestal betekent dit dat iemand bijvoorbeeld papier mag gaan prikken in een park. Maar… In het geval van Glennis zit de vork toch iets anders in de steel. Ene Jildert van de reclassering heeft aan De Telegraaf toegegeven dat Glennis haar taakstraf zo anoniem mogelijk mag gaan uitvoeren.
Glennis Grace krijgt VIP-behandeling tijdens haar taakstraf
Dit houdt in de praktijk in dat Glennis dus géén papier hoeft te prikken in een openbaar park, maar dat ze bijvoorbeeld in een keuken terechtkomt met weinig personeel. Jildert legt uit: “Met bekende Nederlanders is het wel zo dat het gevoeligheden kan opleveren. En het hoeft geen extra straf te worden. We zullen een BN’er niet in een publiek park zetten om het groen daar te onderhouden.” Wat er feitelijk dus op neerkomt dat je als BN’ertje een VIP-behandeling krijgt.
Privacy waarborgen
Jildert van de reclassering vervolgt: “De kans dat de pers erop afkomt, of dat mensen foto’s maken, is immers groot en dat heeft ook gevolgen voor de privacy van onze medewerkers en andere cliënten. Dat zijn overwegingen die we maken.” Tuurlijk is het wel begrijpelijk waar het vandaan komt, maar helemaal eerlijk is het niet.
In een besloten instelling
Over de exacte locatie en tijd van Glenda haar taakstraf kan Jildert natuurlijk niets zeggen, maar hij licht wel het tipje van de sluier op: “Een alternatief voor Glennis kan een besloten instelling zijn, zoals in een keuken waar een kleine groep mensen werkt. We bekijken dat per individu.” Het lijkt mij wel een goed idee als Glennis inderdaad in een besloten instelling terechtkomt, maar dan om andere redenen.
‘Het moet als een straf ervaren worden’
Liedjes zingen in een bejaardentehuis is bijvoorbeeld geen juiste invulling van de taakstraf. “Dat zijn niet de straffen die bij ons gangbaar zijn. We kijken echt naar het strafeffect. Het moet een straf zijn en ook als zodanig worden ervaren”, aldus Jildert. Ik zou het een grijs gebied willen noemen, want het is zeker wel een straf. Alleen niet voor Glennis, maar voor de bejaarden die ernaar moeten luisteren.
Nog geen reacties