Leraren mogen geen jongens en meisjes meer zeggen. Volgens de taalgids mogen bepaalde termen niet meer gebruikt worden in het onderwijs. Denk hierbij aan het benoemen van iemands geslacht of handicap.
Een ‘inclusieve’ taalgids
Het moet toch niet gekker worden met de wereld? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft een ‘inclusieve’ taalgids uitgebracht die duidelijk moet maken dat bepaalde bewoordingen niet meer mogen worden gebruikte. Denk aan ‘witte en zwarte scholen’ en zelfs ‘jongens en meisjes’.
Veel verboden woorden
En dat is niet alles, ook de termen ‘achterstandsleerling’ en ‘achterstandsscholen’ mogen niet meer gebruikt worden. ‘Gehandicapt kind’ is ook zéker niet meer de bedoeling en moet ‘leerling met een beperking’ worden. ‘Blijven zitten’ is verleden tijd en is aangepast naar ‘doubleren’, maar ook ‘lager en hoger onderwijs’ is héél erg uit de tijd.
Leraren mogen geen jongens en meisjes meer zeggen
‘Goedemorgen, jongens en meisjes’? BAH! Dat kan écht niet meer. Het moet nu altijd worden: ‘goedemorgen allemaal!’ Wie zegt dat er maar twee geslachten bestaan?! Noem jij nog steeds iemand ‘zij’ of ‘hij’? Ga maar heel snel naar huis! Want de taalgids heeft uitgewezen dat ook dat niet meer de bedoeling is. We zeggen nu gewoon altijd ‘die/diegene’.
‘Bijdragen aan een inclusiever schoolklimaat’
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren wil naar eigen zeggen ‘bijdragen aan een inclusiever schoolklimaat waarin iedere leerling gelijk is’. God, wat mooi! Wat leven we toch in een mooie tijd. Het bestuurslid van de vereniging wil met zijn 18-jarige leeftijd als ‘person of color’ inclusief taalgebruik creëren binnen het onderwijs en de maatschappij.
‘Bewust worden van vooroordelen in de maatschappij’
Cylus Kawesi (gezondheid) zegt hierover: “Taal wordt gebruikt om betekenis te geven aan onze denkwereld, dus woorden hebben gevolgen.” Het gaat volgens hem zelfs nog iets verder, want: “Ze kunnen een negatief effect hebben op ons wereldbeeld en zorgen dat we mensen buitensluiten. We moeten ons bewust zijn van de vooroordelen die dit in de maatschappij kan oproepen.”
Het gesprek is geopend
Dit initiatief is natuurlijk de definitie van ‘woke’, maar dat is volgens Kawesi helemaal niet iets ergs. “Dat vinden wij helemaal niks negatiefs, zeker als we taalgebruik kunnen verbeteren. Tegenstand, daar moeten we als samenleving nou eenmaal doorheen bij veranderingen. Ik ben juist blij dat dit thema emoties losmaakt, dan kunnen en willen wij er vervolgens het gesprek over aangaan”, aldus bestuurslid Cylus. Mooi. Onderwijsminister Wiersma vindt het belangrijk dat we straks ‘gelijkheid hebben onder de leerlingen’.
Nog geen reacties