
Vaticaanstad – Onder grote internationale belangstelling is vandaag afscheid genomen van Paus Franciscus. De uitvaart, gehouden in de Santa Maria Maggiore in Rome, week op veel punten af van de eeuwenoude tradities die normaal het Vaticaan typeren. Met een nadruk op eenvoud én inclusiviteit zette het Vaticaan de toon voor een nieuwe, modernere benadering van het katholieke afscheid. Of was het geld gewoon op?
Einde van een bewogen leven
Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio in Buenos Aires, overleed eerder deze week op 24 april 2025. Zoals je in mijn eerdere artikel kon lezen, bracht dit een einde aan een vaticaans sprookje. Hij was sinds 2013 het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk en werd geroemd om zijn pogingen om de ouderwetse kerk iets menselijker te maken. Zo stond hij bekend om zijn pleidooien voor armoedebestrijding, milieubescherming en het respecteren van mensen aan de randen van de samenleving.
Toch bleven niet alle hervormingen even succesvol: de traditionele vleugel binnen het Vaticaan zag zijn moderne ideeën vooral als ‘de spirituele versie van een Instagram-reel: kort, hip en uiteindelijk totaal vergeten.’
Een bont gezelschap rond de kist
Bij de uitvaartplechtigheid stond niet, zoals gebruikelijk, de internationale elite op de eerste rijen. In plaats daarvan hadden daklozen, gevangenen met speciaal verlof, transpersonen en leden van de Roma-gemeenschap een ereplaats gekregen. Het Vaticaan benadrukte hiermee Paus Franciscus' levenslange inzet voor de ‘vergeten groepen’ in de samenleving.
Toeschouwers spraken van een indrukwekkend en vooral bijzonder schouwspel: een rij mensen waar de gemiddelde pastoor in Limburg normaal nog niet eens een zegening op zou durven gooien. Sommigen vroegen zich hardop af of er na afloop ook een bingo werd georganiseerd, waarbij je een extra zegen kon winnen als je én dakloos én transgender was.
Willem-Alexander schittert door afwezigheid
Opvallend afwezig bij de uitvaart was onze eigen veldheer Koning Willem-Alexander. Sinds kort beter bekend als de grote veroveraar. Niet omdat hij verhinderd was door staatszaken of internationale verplichtingen, maar omdat hij druk bezig is zijn verjaardag te vieren in de Achterhoek. Terwijl de wereld afscheid nam van de goedheiligman van het Vaticaan, stond Willem vermoedelijk ergens tussen de feesttenten te hossen op een matige coverband van Normaal.
Een woordvoerder van het Koninklijk Huis liet weten dat "de koning in gedachten zeker even stilgestaan heeft bij de paus". Vermoedelijk tussen het zesde biertje en 128e selfie met een horige in.
Miljoenenjacht nog in volle gang
Ondertussen is de strijd om de troon van het Vaticaan keihard losgebarsten. Zoals we eerder meldden, wordt er tijdens deze spirituele "miljoenenjacht" gevochten om wie de nieuwe CEO van het Rooms-Katholieke Circus mag worden.
De bookmakers zetten hun geld op kardinalen die het beste hun "woke-credibility" kunnen showen: iemand die tijdens het bidden nog snel een regenboogvlag uit zijn mijter kan toveren, maakt grote kans.
Volgens bronnen dicht bij het Vaticaan is de miljoenenjacht niet alleen bedoeld om de beste opvolger te vinden, maar ook om de rekeningen van het Vaticaanse zwembad, het onderhoud van zestig marmeren fonteinen en de wijnkelder van de kardinalen veilig te stellen. Jezus deelde zijn brood, het Vaticaan deelt vooral de miljoenen.
De rook is nog wit, maar de strijd is pikzwart.
Wordt vervolgd!