Entertainment

Tanja Jess begreep dochter Alice niet: ‘Dat hoeft ook helemaal niet’

Tanja Jess

Tanja Jess begreep de keuze van haar dochter Alice niet toen ze haar vertelde in transitie te willen gaan. Dat vertelt de dame in gesprek met LINDA. “Maar je hebt het niet voor het kiezen.”

Tanja Jess begreep dochter Alice niet: ‘Dat hoeft ook helemaal niet’

“Ik hoef Alice ook helemaal te te begrijpen”, aldus Tanja Jess. “Het ís ook heel moeilijk te begrijpen of in te voelen als je je zelf niet zo voelt. Maar dat volledige begrip is ook niet nodig om er te zijn voor je kind. Als ouder heb je één taak, en dat is om van je kind te houden en dat kind te beschermen. Je hebt het niet voor het kiezen als het gaat om de persoonlijkheid van je kind, of zijn keuzes, of geaardheid, of wensen, of welk levenspad je kind gaat afleggen. En dat is ook niet aan jou. Het is wel aan jou om er voor je kind te zijn.”

Toen de dochter van Tanja Jess in transitie ging, moest ze twee jaar en acht maanden wachten voor haar eerste gesprek. “Ik kreeg daar enorm veel vragen over”, legt Tanja Jess uit. “Ook omdat veel ouders samen met hun kinderen in de kast zitten. Veel ouders leven in gemeenschappen waar de acceptie van transgender mensen niet groot is, en waar ouders het ingewikkeld vinden om hun kind te steunen, terwijl ze tegelijkertijd bang zijn voor de reacties van hun omgeving. Ik had me niet gerealiseerd dat het voor zoveel mensen zo lastig is. Juist de support van familie maakt een heel groot verschil voor transgender kinderen. Maar er zijn veel angsten en daar wordt heel handig op ingespeeld door de anti-translobby.”

Tanja Jess: ‘En dan zit je daar in je mooie jurk in de wachtkamer van de tandarts of huisarts’

Wat is volgens Tanja Jess de grootste misinformatie? “Er worden veel irreële gevaren opgevoerd. De nieuwe Transgenderwet wil een verandering doorvoeren in de huidige situatie, waarbij je voor het aanbrengen van een geslachtsverandering in je paspoort een handtekening van een psycholoog nodig hebt – alsof je geen verstandig mens bent, maar een soort van koekoek bent”, zegt de dame. “Maar door die enorm lange wachtlijsten, die wij dus uit eigen ervaring kennen, kan het gebeuren dat je wel al begonnen bent aan je transitie als transvrouw inmiddels als vrouw door het leven gaan. En dan zit je daar in je mooie jurk in de wachtkamer van de tandarts of huisarts, en word je iedere keer ongewenst exposed, als ‘meneer’ wordt opgeroepen voor ‘zijn’ beurt. Dat is niet alleen naar en vervelend, maar ook gevaarlijk, want er is veel geweld tegen transvrouwen.”

Nog geen reacties