
In de Zuid-Iraanse haven Shahid Rajaee, vlakbij Bandar Abbas, knalde het zaterdag zo hard dat Alex Soze in Dubai bijna zijn koffie lieten vallen. Een enorme explosie zorgde voor honderden gewonden en complete chaos in een van Iran’s belangrijkste havens. En ja hoor, er was van tevoren nog zó gewaarschuwd.
Situatieschets:
Terwijl jij je 12e biertje drinkt in een oranja t-shirt, en je vrienden vraagt wie er een sleutel bij zicht heeft. Veranderde Straat van Hormuz in een scene set uit John Wick. In Shahid Rajaee, dé commerciële levensader van Iran, gingen containers, opslagtanks en halfbakken installaties de lucht in alsof het nationale vuurwerkdag was. De explosie zorgde voor minstens 500 gewonden, al verschillen de cijfers per nieuwsbron. Volgens de officiële Iraanse kanalen — die normaal niet uitblinken in transparantie — is "de situatie onder controle". Dat zagen we: metershoge rookwolken, brandende installaties en paniek alom.
De haven ligt aan de Straat van Hormuz, door die zeestraat passeert een vijfde van alle verhandelde olie wereldwijd.
Volgens verschillende media hadden experts maanden geleden al hun zorgen geuit over de erbarmelijke veiligheidssituatie. En dus ligt nu een groot deel van de haven erbij alsof er net een rondje Amerikaanse bommenwerpers overheen is gevlogen.
Volgens de NOS onstond er in 2020 chaos in de haven, nadat computers door onbekenden waren aangevallen. Dat leidde tot filevorming op het water en wegen naar de haven. Volgens The Washington Post zat Israël daarachter.
Spontane pech
Dat het hier fout ging, was ongeveer net zo voorspelbaar als een regenbui op een Nederlandse zomerdag. Uiteraard schieten de verantwoordelijken nu in de reflexstand: er komt een "onderzoek", waarin ongetwijfeld een loszittend schroefje of een vermoeide zekering wordt aangewezen als de grote boeman voor een halve haven die spontaan besloot om zichzelf op te blazen.
Maar toch, ergens blijft het gek. Een van de drukste havens van Iran, gelegen aan een van de belangrijkste olieroutes ter wereld, knalt ineens uit elkaar — in een wereld waar de internationale spanningen weer opspelen. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden.