Maxime Meiland hoeft niet te getuigen in eigen verkrachtingszaak: ‘Psychische belasting’
Maxime Meiland verkrachting
Maxime Meiland, bekend van tv en vooral haar familiesaga, bracht naar buiten dat ze in 2010 in een bos is verkracht door een jongen. Maxime schreef er een boek over met de subtiele titel Maxime. Misbruikt, Ontspoord, en Nu… Gelukkig! Dit ontroerende verhaal had, volgens Maxime, een hele beweging in gang moeten zetten. Mensen zouden eindelijk praten over misbruik, het taboe zou worden doorbroken, en Maxime zou als heldin op het schild worden gehesen. Maar helaas voor Maxime, het draaide allemaal net iets anders uit. De enige beweging die echt op gang kwam, was die van een vermeende verkrachter die even wilde melden dat hij het verhaal van Maxime maar wat overdreven vond. Volgens hem was er namelijk wel sprake van gemeenschap, maar dwang? Zeker niet.
En daar begon het spektakel. De media smulde van de soap, en het drama schoot alle kanten op. Mister X, de jongen die Maxime in haar boek beschuldigde zonder zijn naam te noemen, vond het wel welletjes en stapte naar de rechter met een aanklacht van smaad en laster. Blijkbaar wist hun hele omgeving wie hij was, dus zijn leven was ook niet bepaald zonder turbulentie. Als kers op de taart deed Maxime, 13 jaar na dato, alsnog aangifte van verkrachting.
Maxime Meiland hoeft niet te getuigen in eigen verkrachtingszaak: ‘Psychische belasting’
De klapper van deze juridische thriller kwam recent toen de rechtbank in Den Haag vandaag besloot dat Maxime niet als getuige gehoord hoeft te worden in haar eigen verkrachtingszaak. De man die in het boek wordt beschuldigd van verkrachting, had graag gezien dat Maxime onder ede haar verhaal zou herhalen, in de hoop dat de waarheid dan eindelijk boven water zou komen. De rechtbank vond dat de psychische impact voor Maxime zwaarder woog dan het recht op een verhoor.